Žan-Batist Pokelin (Jean-Baptiste Poquelin), poznatiji kao Molijer (Molière), bio je slavni francuski scenarista i književnik humorističke satire. Rođen je u Parizu 15. januara 1622. godine u imućnoj porodici. Njegov otac je bio zaposlen kao kraljevski tapetar koji mu je, zahvaljujući statusu, obezbedio sve uslove da završi pravnu školu. Molijer se posle nekoliko godina odrekao karijere uspešnog pravnika i postao glumac.

Slika 216 Srećan rođendan, Molière!

Slavni francuski književnik i glumac koji je ostavio značajan trag u književnosti

Molijerov prvi značajni doprinos pozorištu i glumi bilo je osnivanje pozorišne trupe, L’Illustre Theatre, sa kojom je prerađivao italijanske komedije i održavao predstave u provinciji. Sa dvanaest godina počeo je da piše. U početku je beležio farse, a potom i komedije koje je pisao u stihu i prozi. Dela koja je nizao izdvajala su ga iz mase i bio je jedan od prvih autora koji je ismevao ondašnje društvo, klasne razlike, katoličko sveštenstvo, prevrtljivost aristokratije i pohlepu buržoazije.

Molijer je jedan od predstavnika klasicizma kao književnog pravca kojeg karakteriše antički stil pisanja, jasnost, etičke vrednosti, isticanje pouke i racionalni pristup. Razvio je italijansku komediju sa tragikomičnom pozadinom. Smatra se i jednim od začetnika moderne francuske komedije. Mnoge Molijerove fraze i reči i dan-danas se koriste u francuskom svakodnevnom govoru.

Slika 314 Srećan rođendan, Molière!

Molijer je jedan od prvih satiričara na svetu

Bolovao je od tuberkuloze od koje je i preminuo u februaru 1673. godine u pedeset prvoj godini života. Jedan od najpoznatijih Molijerovih trenutaka bilo je izvođenje njegove poslednje predstave. U naletu kašlja srušio se na pozornici dok je izvođena baletska tačka uz muziku Marka Antoana (Marc-Antoine Charpentier). Ironija je u tome što se pesma zvala “Le Malade imaginaire”, što u prevodu znači “Umišljena bolest” ili “Hipohondar”. Molijer je uprkos lošem stanju, u kom se nalazio, završio svoju izvedbu i umro samo nekoliko sati kasnije.

Iza sebe je ostavio niz dela koja su značajna za francusku i svetsku književnost. Najpoznatije farse su “Leteći lekar” (Le Médecin Volant) i “Barbujeova ljubomora” (La Jalousie du Barbouillé). Pisao je i komedije i tragedije u kojima se ističu “Zaljubljeni lekar” (Le Docteur amoureux), “Smešne kaćiperke” (Les Précieuses ridicules), “Tartif” (Tartuffe ou l’Imposteur), “Don Žuan” (Dom Juan ou le Festin de pierre), “Tvrdica” (L’Avare, ou l’École du mensonge), “Psiha” (Psyché) i brojna druga dela.

Godine 2007. snimljen je film koji oslikava Molijerov život. Film je režirao francuski režiser Loren Tirar (Lauren Tirard), a lik Molijera interpretira Roman Duri (Romain Duris). Kritike su bile uglavnom pozitivne, a rejting filma dostigao je zavidnih sedamdeset procenata pozitivnih glasova. Opisan je kao čista fantazija, podseća na Šekspirove komedije i izgleda kao vrsta “Zaljubljenog Molijera”.

Slika 412 Srećan rođendan, Molière!

"Pisanje je kao prostitucija... Prvo to radiš iz ljubavi, zatim zbog nekoliko bliskih prijatelja, a potom zbog novca..."

Zahvalni smo Molijeru na brojnim značajnim i legendarnim književnim delima. Svakako je ostavio trag u istoriji i uvek će se pričati o njemu. Želimo mu srećan rođendan!

Izvor fotografija: latercera.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments