Visok, snažan, lep. Boksom je počeo da se bavi na čudan način, kada mu je kao dvanaestogodišnjaku ukraden bicikl, policajac ga je pozvao da trenira u lokalnom klubu. Kretao se munjevito i neverovatno spretno. Zahvaljujući snažnim nogama, njegova tehnika je podsećala na ples u ringu. Najfinija tehnika i neverovatna lakoća pokreta. Gard je držao nisko, oslanjajući se na izuzetnu pokretljivost i brze reflekse. Meta – glava! Tukao je isključivo u glavu. “Kretanje kao u leptira, napada kao bumbar”, ovako je opisivan njegov stil.

slika 126 Srećan rođendan, Muhammad Ali!

Kretanje kao u leptira, napada kao bumbar

Muhamed Ali je jedini bokser koji je tri puta zaredom odbranio naslov svetskog prvaka u teškoj kategoriji. Dobitnik je zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Bio je neverovatno ponosan na taj uspeh i medalju nije skidao ni kada je spavao. “Prvi put u životu sam spavao na leđima, morao sam, da mi se medalja ne ureže u grudi”, izjavio je Muhamed Ali.

slika 220 Srećan rođendan, Muhammad Ali!

Zlatnu medalju sa Olimpijskih igara nije skidao ni kada spava

Prvu titulu svetskog prvaka osvojio je 1964. godine kada je nokautom pobedio tadašnjeg šampiona Sonija Listona (Sonny Liston). Nakon toga njegova karijera je beležila događaje kakvi nisu viđeni u istoriji ovog sporta. Odbranio je titulu devet puta.

Ne samo što je ovaj legendarni sportista bio veliki šampion već je bio i borac protiv rasizma. U znak protesta zbog diskriminacije crnaca u Americi bacio je olimpijsku medalju u reku. “Deci govore da je Isus beo, kao apostoli i anđeli. Mesto gde živi predsednik zove se Bela kuća. Čak je i Tarzan belac. Jedan koji je rođen i odrastao u džungli!?” Iz istog razloga, prešao je u islamsku veru, kada je i dobio ime Muhamed Ali, što znači “voljen od Alaha”. To je izazvalo negativne reakcije kod većine Amerikanaca. Terel (Ernie Terrell) ga je tokom meča provocirao i zvao po prošlom imenu Kej. Ali ga je nemilosrdno tukao 15 rundi, iako je mogao da pobedi ranije, hteo je osvetu. “Kako se ja zovem, kako se ja zovem?”, ponavljao je Ali pri svakom udarcu.

Vrhunac antipatija doživeo je kada je odbio da ide u rat u Vijetnamu. Oduzeta mu je bokserska dozvola, izgubio je titulu i osuđen je na pet godina zatvora. Nakon sudske pobede vraća se boksu 1971. godine u jednom od najkrvavijih mečeva u istoriji boksa. Izazvao je aktuelnog šampiona Džoa Frejzera (Joe Frazier) koji je pobedio Alija u tom meču i odbranio titulu.

slika 311 Srećan rođendan, Muhammad Ali!

Ali i Frajzer

Sledeću titulu je osvojio tek 1974. godine u meču koji važi za Alijevu najveću pobedu u karijeri. Borba između Alija i Formana (George Foreman) održana je u Kongu pod nazivom “Rumble in the jungle”. Muhamed Ali je ceo svet iznenadio svojom igrom! Nije napadao, branio se, prepustio je udarce Formanu. Kada se Forman umorio Ali ga je uz nekoliko udaraca nokautirao. O Aliju je snimljen film “Najveći” (The Greatest) u kom je glumio sebe.

Ugledni, bokserski časopis “Ring” proglasio ga je 1998. godine najvećim bokserom svih vremena. Lekari su mu dijagnostikovali Parkinsonovu bolest 1982. godine. Venčavao se četiri puta i ima devetoro dece. Iz četvrtog braka ima ćerku Lejlu (Khaliah Ali), koja se takođe bavi boksom. Muhamed Ali je karijeru završio 1979. godine kao nepobeđeni šampion.

slika 49 Srećan rođendan, Muhammad Ali!

Povukao se kao nepobeđeni šampion

Izvori fotografija: fightsite.hr, vesti-online.com, citymonster.net, saznaj.ba


Dragana Janković je umetnik, konceptor, postmodernista, humanista, vajar i tako dalje… I tako dalje. I pre dnevnika i posle dnevnika sluša Dženis Džoplin, a u pauzi isključivo Betovena i Baha. Zna da je jedinstvena, kao i svi ostali. Katarina Anđelić Cakana wannabe. “Takva sam kakva sam, takva mi je ćud. Kada mi je smešno, prsnem u smeh lud”.

Comments