Natali Heršlag (נטלי הרשלג‎), svima poznatija kao Natali Portman (Natalie Portman) rođena je 9. juna 1981. godine u Jerusalimu. Kao devojčica, provodila je školske raspuste pohađajući pozorišne kampove gde je razvila ljubav prema glumi. Završila je psihologiju na Harvardu. Potom je diplomirala i na jednom od najvećih univerziteta u Izraelu – Jevrejskom univerzitetu. Kasnije se kao gost-predavač pojavila i na Univerzitetu Kolumbija. Zaista uspešna mlada dama.

Njena popularnost je počela da raste 2000. godine, pre toga imala je nekoliko sporednih uloga. Najpre je dobila manju ulogu u filmu “Hladna planina” (Cold Mountain) sa Nikol Kidman (Nicole Kidman). Sledeću filmom “Bliskost“ (Closer), privukla je pažnju publike i krtike iako je glumila sa tada već poznatim glumcima i glumicama, kao što su Džulija Roberts (Julia Roberts), Džad Lo (Jude Law) i Klajv Oven (Clive Owen). Tada je dobila Zlatnog Globusa i bila nominovana za Oskar.

slika1 natali Srećan rođendan, Natalie Portman!

Govori šest jezika

Godine 2006. dobila je glavnu ulogu u filmu “Gojine utvare” (Goya’s Ghosts). Iste godine, glumi u filmu koji je obeležio njenu glumačku karijeru “V za Vendetu” (V for Vendetta). Za potrebe ovog filma je svakodnevno sa profesorom engleskog vežbala britanski akcenat, a bila je prinuđena i da obrije glavu.

slika217 Srećan rođendan, Natalie Portman!

Ostvarila se na svim poljima

Prošla godina je definitivno bila njena. Za psihološki triler “Crni labud” (Black Swan) dobila je:

Zlatni Globus za najbolju glumicu, BAFTA nagradu, Nagradu udruženja filmskih glumaca i Oskar za najbolju glavnu glumicu.

U tajnosti se udala za francuskog baletana i koreografa Benžamena Milpjea (Benjamin Millepied), sa kojim ima i sina, Alefa (Aleph).

slika315 Srećan rođendan, Natalie Portman!

Jedna od najlepših glumica

Natali govori hebrejski, engleski, francuski, nemački, japanski i arapski jezik. Od detinjstva je vegetarijanac, a od 2009. je vegan i aktivista za zaštitu životinja. Ne nosi krzno, perje ili kožu. Takođe zanimljivo je da se nije pojavila na premijeri “Ratova zvezda” (Star Wars), jer je morala da sprema završni ispit iz psihologije. Ima čak i poštansku markicu sa svojim likom.

Uvrstili su je u top 10 slavnih ličnosti sa najvećim IQ-om, kao i u najlepše žene sveta.


Marina Marinković ne može da zamisli dan bez smeha, muzike, sarkazma i prijatelja. Voli Španiju, modu, mamu, poeziju i prozu, dobru organizaciju i Vlada Georgieva. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste.

Comments