Nikolas Sparks (Nicholas Sparks), popularni američki pisac, autor jedne od najpoznatijih dela moderne književnosti, čuvene “Beležnice” (The Notebook), rođen je na današnji dan, ne tako davne, 1965. godine u Nebraski (SAD). Sparks vodi poreklo iz Nemačke, Češke, Irske i Engleske. Rođen je kao srednje dete u porodici profesora Patrika Majkla Sparksa (Patrick Michael Sparks) i domaćice Džil Eme Meri (Jill Emma Marie). Pored starijeg brata Majkla (Michael) imao je i mlađu sestru Danijel (Danielle), koja je umrla u svojoj 33. godini života. Sparks je u tom nesrećnom događaju našao inspiraciju za lik Džejmi Salivan (Jamie Sullivan), junakinje bestselera “Koraci za pamćenje” (A Walk To Remember).

slika 150 Srećan rođendan, Nicholas Sparks!

Nikolas Sparks je jedan od najpoznatijih pisaca današnjice

Još kao student, 1985. godine, Sparks je napisao svoj prvi roman “The Passing” koji nikada nije objavljen, a zatim i “The Royal Murders” 1989. godine. Tek 1993. oporavljajući se od povrede, nakon obaranja rekorda fakulteta u štafetu, u slobodno vreme piše svoj najpoznatiji roman “Beležnica”. Nažalost, ovo delo nije bilo objavljeno sve dok ga agentkinja Tereza Park (Theresa Park) nije skinula sa prašnjave police uredništva i, zadovoljna romanom, odlučila da predstavlja Sparksa u daljoj promociji. A kada je od kompanije Time Warner Book Group dobio milion dolara, znao je da je taj potez bio prvi korak ka blistavoj karijeri koja je usledila.

slika 248 Srećan rođendan, Nicholas Sparks!

Popularni pisac ima milione obožavalaca širom sveta

Sparks nastavlja da piše romane, od kojih je čak sedam pretvoreno u filmove: “Poruka u boci” (Message in a Bottle), “Koraci za pamćenje”, “Beležnica”, “Noći u Rodanteu” (Nights in Rhodante), “Dragi Džone” (Dear John), “Poslednja pesma” (The Last Song) i ”Srećnik” (The Lucky One). Sparks je ubrzo prodao i scenarije za filmove “Istinski vernik” (True Believer) i “Na prvi pogled” (At First Sight). Roman “Safe Heaven” objavio je 2010. godine, a “The Best of Me” godinu dana kasnije. Sve Sparksove knjige proglašene su za bestselere “New York Times”-a, sa 80 miliona prodatih kopija širom sveta (preko 50 miliona primeraka samo u SAD-u) i prevedene na preko 45 jezika. Popularnost njegovih romana svakodnevno raste.

slika 3 Srećan rođendan, Nicholas Sparks!

Filmovi snimani po motivima Sparksovih romana doživeli su ogroman uspeh

Danas, Nikolas Sparks sa svojom porodicom; suprugom Keti (Cathy), sinovima Majlsom (Miles), Rajanom (Ryan) i Lendonom (Landon) i bliznakinjama Leksi (Lexie) i Savanom (Savannah) živi u porodičnoj kući u Severnoj Karolini. Pored pisanja bestselera, redovne fizičke aktivnosti koja uključuje čak i bavljenje tekvondoom i čitanje oko 125 knjiga godišnje, Sparks se bavi dobrotvornim radom; redovno pomaže srednje škole i finansira školarine na Univerzitetu Notr Dam (University of Notre Dame).

Izvori fotografija: blogspot.com, kellysluckyyou.com, laguna.rs


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments