Prethodne tekstove iz serijala “Srećan rođendan” možete pročitati ovde.

Teško je govoriti o serijalu filmova o slavnom agentu 007, Džejmsu Bondu (James Bond), a ne govoriti o njemu. Setiti se slavne grupe ABBA, a ne setiti se njegove uloge u filmu “Mamma Mia” (Mamma Mia). Kao i njegove uloge negativca u filmu “Panamski krojač” (The Tailor of Panama). On je Pirs Brosnan (Pierce Brosnan).

Slika 132 Srećan rođendan, Pierce Brosnan!

Pirs Brosnan, slavni agent 007

Rođen je u Drogedi, Kaunti Loutu, u Irskoj, 16. maja 1958. godine kao jedinac u porodici Brosnan. Dugih dvanaest godina živeo je u Navanu, gradu za koji smatra da je njegova domovina. Sa četiri godine, zbog očevog napuštanja porodice, sa majkom odlazi u London gde će ga veliki deo njegovog života odgajati baka i deka, Filip i Ketlin Smit (Philip and Cathlin Smith). Nesrećno detinjstvo ga je pratilo i dalje, te je posle njihove smrti, otišao da živi najpre sa tetkom, te sa ujakom. Povremeno je provodio vreme u internatu koji je vodila gospođa Ejlin (Aylin).

Slika 227 Srećan rođendan, Pierce Brosnan!

Uloga u filmu “Panamski krojač”

Irsku napušta 12. avgusta 1964. godine i odlazi u London da živi sa svojom majkom i njenim novim suprugom, Vilijamom Karlmajklom (William Carmichael), ratnim veteranom Drugog svetskog rata, koga je Pirs vremenom zavoleo kao oca. Sa jedanaest godina Pirs se prvi put upoznaje sa agentom 007 i to u filmu “Goldfinger” (Goldfinger), koji je gledao u bioskopu. Nakon napuštanja škole, sa šesnaest godina, počinje da se bavi raznim poslovima, ali posao glumca u londonskom Drama Centru opredelio ga je da se bavi tom vrstom umetnosti, koja ga je učinila veoma popularnim.

Slika 326 Srećan rođendan, Pierce Brosnan!

Uloga u filmu “Mamma Mia”

Nakon diplomiranja na Drama Centru 1975. godine Pirs počinje aktivno da se bavi filmskim i televizijskim ulogama. Prvu veliku ulogu je ostvario u predstavi “Čekaj do ponoći” (Wait Until Dark), a prva značajna filmska uloga bila je u filmu “Dugačak dobri petak” (Long Good Friday) iz 1980.godine. U međuvremenu pojavljuje se u par televizijskih serija, koje ga čine veoma popularnim u SAD. Godine 1982. seli se u Severnu Kaliforniju gde ubrzo dobija ulogu u filmu “Hladni rat” (Cold War) zajedno sa Majklom Kejnom (Michael Caine), potom u nekoliko televizijskih mini-filmova poput “Žrtva ljubavi” (Victim of Love) iz 1991. godine i “Noćna straža” (Night Watch) iz 1995. godine, inače špijunski triler smešten u Hong Kongu.

Slika 423 Srećan rođendan, Pierce Brosnan!

Uloga u filmu “Zlatno Oko”

Igrom slučajeva upoznaje se sa slavnim režiserom filmova o Džejmsu Bondu, Albertom Brokolijem (Albert R. Broccoli), koji mu 1995. godine daje ulogu u filmu “Zlatno oko” (Golden Eye), te zvanično postaje peti glumac u serijalu filmova o agentu 007. Posle “Zlatnog oka”, Pirs nastavlja da glumi Džejmsa Bonda u filmovima: “Sutra ne umire nikad” (Tomorrow Never Dies), “Svet nije dovoljan” (The World Is Not Enough) i “Umri drugi put” (Die Another Day), zvanično poslednjim filmom o Džejmsu Bondu u kome je on glumio.

Slika 519 Srećan rođendan, Pierce Brosnan!

Uloga u filmu “Svet nije dovoljan”

Na kraju treba reći, da će zauvek ostati upamćen po ulozi snažnog agenta, koji je obučen da ubije, ali i da voli. Dokazao je da je zaista izvanredan glumac, glumeći negativce, pozitivce, čak i kada je pozajmljivao glas za crtani film “Tomas i drugari” (Thomas and Friends). Trenutno se bavi velikim humanitarnim radom, kao i radom na polju ekologije, kao i snimanjem novih filmova koje ćemo gledati uskoro. Srećan rođendan, Pirs!


Stefan Živković je student filozofije i večiti zaljubljenik u automobile! Obožava italijanski dizajn automobila, makete, stripove… Sanja da u svojoj garaži ima Dodge Challenger SRT.

Comments