Zamislite da sedite na nekom proplanku. Sami ste, ne čuje se ništa, niko vas ne ometa. Samo je Mesec tu, međutim, on vam ne pomaže da razlučite san od jave. Posmatrate ga, dopuštate srebrnkastoj mesečini da vam miluje kožu, smeškate mu se i pokušavate da odgonetnete da li se smeje ili je tužan. Mami vam osmeh, ispunjava vas srećom i potpunom harmonijom. A onda vam se učini da mu je preletela senka preko lica. Čini vam se da je tmuran, nesrećan i u tom trenutku počinje da vas pritiska strašna melnaholija. Ne znate kako da ga nasmejete, ali i pre no što pomislite da ste našli rešenje, on će ponovo da otopli i da vas nežno pomiluje. Kao što nemate predstavu šta se u tom trenutku desilo sa sferičnim Mesecom, nećete znati ni šta se krije iza staklastog pogleda Raka.

1PrvaSlika3 Srećan rođendan, Rakovi!

Iako su često pesimistički nastrojeni, Rakovi su vrlo sposobni da se uzdignu do vrha. Meril Strip je jedan od mnogih primera

Razumevanje Raka ne predstavlja problem, Raka je nemoguće razumeti. Volećete ih, bićete spremni da se bacite pod voz za njih, posipaćete im put laticama najlepših ruža, ali isto tako ćete s vremena na vreme poželeti da ih išamarate jer jednostavno ne možete da se pomirite sa činjenicom da je sve divno, a da su oni beskrajno skrhani. Zamislite tek kako im je kada stvari stvarno pođu po zlu. Svi Rakovi se u tom trenutku zatvore u svoje ljušture i mirno čekaju da njihov voljeni Mesec pređe u drugu fazu. Ipak, postoje i oni koji svoje tragedije vole da pokazuju čitavom svetu. Frida Kalo (Frida Kahlo) verovatno bi bila najbolji primer.

2DrugaSlika3 Srećan rođendan, Rakovi!

Rakovima je uvek potrebno nešto novo ne bi li nastavili dalje, pa tako i Tomu Kruzu

Oni jesu često u procesu patnje, no, to ih ni najmanje ne čini metiljavima i nesposobnim da ustanu iz kreveta. Verovatno se polovina muškog roda kune u Ramba, a ostatak u Rokija. Oba lika izneo je Silvester Stalone (Sylvester Stallone), jedan od najpoznatijih predstavnika ovog znaka, koji sa svojih 66 godina i dalje jurca i ubija po filmu polovinu holivudskih statista. Ne smemo da izostavimo ni Majka Tajsona (Mike Tyson), sada penzionisanog američkog boksera. Da, da, taj isti apsolutni šampion teške kategorije sedi kod kuće i pati od mesečevih mena. Ostatak svog vremena provodi kao ikona, alfa i omega svakoga ko se dotakne bokserskih rukavica.

3TrecaSlika2 Srećan rođendan, Rakovi!

Harison vam u ime Rakova poručuje da ne donosite konačan sud o njima na osnovu izraza lica

Rakovi su u tolikoj meri promenljivi da Blizanci za njih predstavljaju malu decu. U stanju su da u toku jednog razgovora promene čitav spektar osećanja i facijalnih ekspresija, koje vi niste u mogućnosti da proizvedete punih godinu dana. Naravno, ovo je čista generalizacija. Međutim, postoji jedna stvar koja je zaista tipična za Rakove, malo više nego za druge. Ustanovili smo da vole da pate i da im je to omiljeni hobi, ali oni naročito vole da pate od ljubavi. Ukoliko imaju dugu, važnu i bitnu vezu, nikada neće prevariti partnera, što ne znači da neće na keca raskinuti sa svojom velikom ljubavi zato što misle da im se ukazala šansa za nešto potencijalno lepše. Rakovi su puni ljubavi. Toliko puni, da jednostavno ne razumeju zašto bi svu svoju ljubav dali samo jednoj osobi, čak i ukoliko im je prelepo sa njima. Henri VIII (Henry VIII) tako je izmenjao pet žena, sa nekima je raskinula giljotina umesto njega, a od nekih se jednostavno razveo. Ipak, ne smemo mu prebaciti da nije svaku pojedinačno beskrajno voleo.

4CetvrtaSlika2 Srećan rođendan, Rakovi!

Rakovi prednjače u samokritičnosti, pa samim tim i briljantni glumac Tom Henks

Um Raka je prelep i predstavlja milinu za istraživanje. Kada razgovarate sa njima, imate osećaj kao da ste se vratili u pelene i da vam je sve uvrnuto, potom ćete se smejati kao dete kada vidi da su se pokloni misteriozno pojavili ispod jelke, patiti kao da ste upravo izgubili pravu ljubav, smireno udisati dim cigarete kao da ste ostarili za 20 godina. Rakovi su čudesni, upravo iz razloga što vam prenose emocije svih svojih misli. Ukoliko vas vole, pružiće vam svoj svet na dlanu. Međutim, morate imati na umu da ovo ne znači da će jedan Rak kao muva bez glave da skoči za vama u reku. Oni nisu impulsivni. Staloženi su, preračunavaju sve, sagledavaju stvari iz različitih pozicija. Zbog ovoga možete da im budete samo zahvalni, jer verovatno ne postoji osoba koja će vas iskrenije utešiti i posavetovati od Raka.

5PetaSlika2 Srećan rođendan, Rakovi!

Manjak samopouzdanja nije omeo čuvenu pevačicu Debi Hari da postane ikona

Baš kao i Mesec, njihove misli su usamljene. Prelepe su, prelivaju se kao paučinasta mesečina, svetlucaju u njihovom umu i obogaćuju njihovo biće, ali i sve nas koji ih okružujemo. Svetlucavost svoje mašte Nikola Tesla je preneo u elektricitet i obasjao čitav svet. Divni Herman Hese (Hermann Hesse) ispisao je reči koje su oduzele dah svima koji su se dohvatili njegovih dela. Ne samo što smo ostajali opčinjeni svakom njegovom rečenicom već su nas one i oblikovale, menjale zacementirane stavove, uvlačile nam se pod kožu i stvarale od nas novog pojedinca, kao, uostalom, i reči Džordža Orvela (George Orwell). Rakova reč nešto je preko čega nikada nećete preći olako.

6SestaSlika Srećan rođendan, Rakovi!

Džoš Hartnet, kao i većina Rakova, nerado deli svoje tmurne misli

Rakovi će vas primamiti svojim iskričavim pogledom, zadržaće vas svojim rečima, ali će obezbediti mesto u vašem srcu za vjek vjekova svojim smehom. Da, njihov smeh je neprevaziđeno sladak. Nekad je pitak, drugi put eksplozivan, sledeći je pak samo kikot, a četvrti pomera bregove. Bilo kako bilo, uvek ćete mu se opravdati i nesumnjivo će preći na vas. Ne samo što obožavaju da se smeju svemu i svačemu, oni su i odlični komičari. Den Ekrojd (Dan Aykroyd), Bil Kozbi (Bill Cosby) i Vil Ferel (Will Ferrell) samo su neka od imena koja krase dugačak spisak Rakova koji su nasmejali čitav svet.

7SedamSlika Srećan rođendan, Rakovi!

Iako izgledaju vrlo druželjubivo, predstavnici ovog horoskopskog znaka najbolje se osećaju sami sa sobom. Tobi Megvajer nije izuzetak

Oni su redak znak koji ne teži svetskoj slavi, što ih ne sprečava ni najmanje da uživaju u njoj ukoliko dođe do gromoglasnog aplauza. Nekima je to bilo nametnuto, kao na primer princezi Dajani (Princess Diana) i njenom sinu princu Vilijamu (Prince William). Druge su proslavila životna dela, preciznosti radi, rad i donošenja mira. U pitanju su svakako Tenzin Gjaco ( བསྟན་འཛིན་རྒྱ་མཚོ, Tenzin Gyatso) XIV Dalaj Lama (Dalai Lama XIV) i Nelson Mendela (Nelson Mandela), obojica dobitnici Nobelove nagrade za mir. Ovo, naravno, ne znači da ne postoje i oni Rakovi koji su se sa namerom proslavili.

8OsmaSlika Srećan rođendan, Rakovi!

Samoća ne predstavlja ništa strašno za Rakove, naprotiv. Tako Liv Tajler uživa u lepoti svog unutrašnjeg sveta

Baš kao i Mesec, oni nam pružaju priliku da sagledamo život pod drugim svetlom. Iz svoje melanholije crpu neviđenu inspiraciju, te tako mnoge lepotice uživaju u dodiru Armanijevih (Giorgio Armani) haljina, filmovima Ingmara Bergmana (Ingmar Bergman) i melodijama Karlosa Santane (Carlos Santana). Uz njih ćete osetiti najveću sreću, uz rizik da s vremena na vreme utonete u beskrajno more njihove patnje, iz koje će vas oni spretno izvući. Nemojte da se začudite ukoliko vas nenadano napuste. Nadajte se da ste im podarili nezaboravne trenutke, možda će vam se onda vratiti sa sledećom mesečevom menom. Dragi moji Rakovi, srećan vam rođendan! Nastavite da nas oplemenjujete.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments