Ja (nakon dva sata drobljenja o dečku koji je, zamislite, pogledao drugu devojku pored mene žive i javio joj se, jer mu je to, zapravo, drugarica): “… Moj život više nema smisla! (pauza) Jesi zaista čuo bilo šta od ovoga što sam rekla?”

Dečko u znaku Ribe (sivih staklastih očiju, gleda kroz mene, da se ne lažemo – ne ferma me dva posto i izgovara vrlo neubedljivo): “Da. Nego, jesam ti ispričao svoj san o vanzemaljcu koji mi je predao sve moći univerzuma, pa sam ja onda ponovo izgradio ceo svet?”

Logičan sled događaja jeste da će vama pritisak da skoči na 300 (bar meni uvek skoči), izvrištaćete se, videćete da to nema nikakvog efekta, pa ćete doživeti omanji nervni slom, a onda ćete da shvatite da ste presrećni što je tako maštovita osoba deo vašeg sveta.

Prva slika4 Srećan rođendan, Ribe!

Ribe uživaju u svemu što je nematerijalno. Stoga, ne čudi što je Pit Mondrijan rođen u ovom znaku

Ribe su poslednji znak Zodijaka, te predstavljaju sklop svih drugih znakova i zbog toga su izuzetno promenljive, originalne i vanvremenske. Kod njih ništa nije crno ili belo, možda baš zato i ne čudi što je upravo Albert Ajnštajn (Albert Einstein) bio taj koji je postavio teoriju relativiteta. U njemu se krije još jedna karakteristika Riba. Naime, one mogu ili da imaju pamćenje kao slon ili kao zlatna ribica. Ajnštajn je imao ovu drugu vrstu pamćenja, te je gubio kišobrane kao lud, a nikada nije bio u stanju da upamti brojeve telefona i rođendane, kako svojih bližnjih, tako i svoj.

Druga slika3 Srećan rođendan, Ribe!

Često predstavnici ovog znaka stavljaju tuđe emocije ispred svojih. Džoni Keš se trudio da to uradi

Kaže se da Ribe vide svet kroz ružičaste naočari. Ne radi se o tome da su priglupe i da se ne udubljuju u probleme koji ih okružuju, naprotiv, ako je neko ophrvan svetskim bolom – one su. Stvar je u tome da se njima mnogo više sviđa njihov izmaštani svet od ovog realnog. Uostalom, ni sam svet nije još uvek dorastao njihovoj krhkoj duši. Pjer Ogist Renoar (Pierre-Auguste Renoir) poslužio se principima impresionizma samo da bi stvorio svoj ljupki svet snova. On je uobičajene događaje baršunastim potezima četkice pretvarao u snoviđenja. Nije bitno koliko im je teško i koliko je stvarnost sumorna i učmala, oni će uvek isticati radosti bezbrižnog života.

Treca slika2 Srećan rođendan, Ribe!

Rijana je dokaz da Ribe vole s vremena na vreme da šokiraju javnost

Adolf Hitler (Adolf Hitler) je bio Ovan. Svima je poznato da je on pre rata započeo megalomanske planove ponovne izgradnje Nemačke. Koga je unajmio za izgradnju svog novog sveta? Alberta Špera (Albert Speer), čoveka koji je bio u znaku Ribe. On je verovatno jedini bio u stanju da u potpunosti razume groteskne Hitlerove zahteve i da ih sprovede u delo. Ribe ne poznaju granice, bar ne one koje su bliske ostatku čovečanstva.

Cetvrta slika Srećan rođendan, Ribe!

Da, da, Brus Vilis, koji je izbegao smrt 154 puta u filmovima, u horoskopu je u znaku Riba

Da li vas zaista čudi da je Frederik Šopen (Frederic Chopin) u Zodijaku bio Ribe? Neki će da se nađu mnogo pametni, pa će da izjave kako je Šopen sladunjav i patetičan. Probajte da ga svirate, pa izgovorite ovo još jednom. Njegove osećajne kompozicije prenose svu virtuoznost ljudskih emocija, koju su jedino Ribe u stanju da razumeju i prodru u njih. Ako vam treba rame za plakanje, trk kod Riba, ne samo da će vas razumeti i da vas neće osuđivati već će u potpunosti saosećati sa vama i pružiće vam podršku o kakvoj niste ni sanjali. S druge strane, Čak Noris (Chuck Norris) je u znaku Ribe, pa vi vidite sa kim imate posla.

Peta slika Srećan rođendan, Ribe!

Lajza Mineli uživa da se nađe pod reflektorima, kako u realnosti, tako i na filmu

Ribe su isuviše zauzete izmaštavanjem svojih svetova i pronicanjem u lepote života da bi ih materijalne stvari doticale. Možda zato ne čudi što je Džordž Vašington (George Washington), prvi američki predsednik, morao da pozajmi pare ne bi li mogao da prisustvuje sopstvenoj inauguraciji.

Sesta slika2 Srećan rođendan, Ribe!

Ribama ponekad teško pada monogamija. Eva Longorija nije jedini primer

One će vas uvek razumeti, nebitno da li pričate o najtrivijalnijim stvarima poput “obojile mi se u mašini sve bele stvari u roze” ili raspredate o neoplatonističkim idejama koje apostrofiraju sve ostalo. S druge strane, vi njih nikada nećete moći da razumete. Upravo zato ih se mnogi plaše, dok se potajno dive njihovoj staloženosti i uzvišenosti. Nije džabe Mikelanđela (Michelangelo Buonarroti) pratio, još za života, epitet Il Divino.

sedma slika Srećan rođendan, Ribe!

Ribe nisu rastrzane na dve strane kao Blizanci. One su samo svesne i crnog i belog, a Bernardo Bertoluči stavio je jasno to do znanja svojim filmovima

Ribe su sklone mišljenju da su savršeno sposobne da žive večno. Net King Kol (Nat King Cole) apsolutno se vodio ovom mantrom. Kroz svoje pesme, uz koje mnogi od nas i dan-danas doživljavaju najlepše trenutke, a često i rone suze, on je svakako ostao besmrtan. S druge strane, pušio je tri pakle cigara dnevno, jer je verovao da mu je zbog toga glas lepši i zavodljiviji. Umro je od raka pluća u 45. godini. Važno je napomenuti da je Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) zapravo uspela da pobedi i fizičku, tj. kliničku, smrt tokom operacije 1960. godine.

osma slika Srećan rođendan, Ribe!

Ribe vole da istražuju tuđe duše, ali ne i da otkrivaju svoje. Glen Klouz to je omiljena zanimacija

Ribe su stidljive, ali uživaju da se kupaju u svetlu pozornica. One su ponekad zaboravne, ali nikada ne zaborave da promene svet ako mogu. Osećajne su, ali nemojte da se iznenadite ako vas opeče njihov sarkastični jezik. Teško ih je uzburkati zato što ih hladne vode Neptuna stalno zapljuskuju. Daleke su jer su zauzete uživanjem u lepšim svetovima, kojima mi, uglavnom, nemamo pristupa. Drage Ribe, srećan vam rođendan, nastavite sa lečenjem nas nervčika!


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments