Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr) nije mogao da postane doktor ili advokat, jer dolazi iz potpuno neobične umetničke porodice. 1965. godine kada je rođen na Menhetnu u Njujorku, njegovi roditelji, takođe uspešni glumci, producenti i umetnici, naslućivali su da će od njega biti nešto. Roditelji Robert (Robert Downey Sr) i Elsi (Elsie) bili su potpuno alternativni i ekscentrični što se nije pokazalo kao dobra sredina za malo dete kome je otac sa samo šest godina dao da proba marihuanu. Robertov otac bio je veliki zavisnik od alkohola i droge i to je za njega, kako Robert kaže, bio jedini način da proizvede, a i pokaže emocije. Tako da ni jedan ni drugi, kada su zajedno, nisu mogli da ostvare bilo kakvu vezu na drugačiji način.

Slika 1 Robert Dauni Dzunior prvi put na velikom platnu Srećan rođendan, Robert Downey Jr!

Robert Dauni Džunior prvi put na velikom platnu

Borba sa zavisnošću i problemi sa zakonom trajali su jako dugo i definitivno uticali na njegovu karijeru, ali Robert je dokazao da je jedan od onih svetlih primera čija je ljubav prema glumi i pronalaženje utočišta u radu i u porodici bila presudna za to da stane na noge i zaista svu svoju energiju uloži u neprikosnoveni talenat koji ima. Sa pet godina prvi put je igrao u očevoj komediji apsurda poznatijoj po naslovu “Štenara” (Pound). Uloga je bila vrlo čudna i definitivno zahtevna, jer je igrao štene. Tako je Robert počeo da otkriva svoj talenat definitivno se opredelivši za glumačku karijeru tokom gimnazije. U međuvremenu, morao je da prebrodi i razvod roditelja koji je dodatno uticao na njegovo odrastanje i probleme koji su obeležili veći deo njegovog života.

Slika 2 Pravi buntovnik bez razloga Srećan rođendan, Robert Downey Jr!

Pravi buntovnik bez razloga

Film “Čaplin” (Chaplin) iz 1992. godine u kojem se istakao kao umetnik tumačenjem čuvenog Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin), doneo mu je nominaciju za Oskara u kategoriji za najboljeg glumca. Robert se potpuno posvetio ulozi pokazavši, možda po prvi put, da je spreman na težak rad i disciplinu. Da bi igrao Čaplina morao je da nauči da svira violinu, da igra tenis, da glumi da je levoruk i da stalno vežba držanje, izraze lica i reakcije. Oskara je izgubio za dlaku od Ala Paćina (Al Pacino) koji je osvojio Oskara za čuvenu ulogu u filmu “Miris žene” (Scent of a Woman). Iako je Dauni pokupio sve pohvale za glumačko umeće kao Čaplin, to ga nije dovoljno motivisalo da se posveti karijeri i ostavi se poroka. Nastavivši da luta tražeći sebe, Robert Dauni Džunior propuštao je dobre uloge predajući se svojim slabostima. Lečenje je trajalo dugo, da bi tek 2003. godine ponovo stao čvrsto na zemlju našavši ljubav, sreću i podršku u porodici i prijateljima koji nisu odustajali od njega kako bi se konačno izborio sa samim sobom i ozbiljno se posvetio glumačkoj karijeri.

Slika 3 Robert Dauni Dzunior kao Carli Caplin Srećan rođendan, Robert Downey Jr!

Robert Dauni Džunior kao Čarli Čaplin

U periodu od 2004. do 2008. godine Dauni dobija nekoliko glavnih i sporednih uloga koje ga vraćaju na mapu vrsnih holivudskih glumaca. Odlično se pokazao u političkom trileru Džordža Klunija (George Clooney) “Laku noć i srećno” (Good Night and Good Luck) u kojem igra dopisnika i urednika vesti Si-Bi-Es-a (CBS). Neposredno zatim glumio je i u naučno-fantastičnom trileru “Mračni skener” (A Scanner Darkly) sa Kianu Rivsom (Keanu Reeves) i Vinonom Rajder (Winona Ryder), i odmah sledeće godine u trileru “Zodijak” (Zodiac) sa Džejkom Džilenhalom (Jake Gyllenhaal) i Markom Rufalom (Mark Ruffalo). 2008. godine definitivno se proslavio blokbasterima “Gvozdeni čovek” (Iron Man) i “Tropska oluja” (Tropic Thunder), i kao šlag na tortu došla je uloga slavnog deketiva Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes) za koju Gaj Riči (Guy Ritchie) definitivno nije mogao odabrati boljeg glumca od Roberta.

Slika 4 Serlok Holmes Gaja Ricija Srećan rođendan, Robert Downey Jr!

Šerlok Holms Gaja Ričija

Robert Dauni Džunior imao je epizodnu ulogu i u popularnoj seriji “Eli Mekbil” (Ally McBeal) u kojoj se pokazalo da je izuzetno talentovan pevač i muzičar, te je često i pevao za potrebe svojih filmova, a 2004. godine izdao je i autorski muzički projekat “The Futurist”. U slobodno vreme je muž i otac dvoje dece. Oni koji su mu bliski tvrde da je izuzetan radnik, iskren, dobar i neobičan čovek.

Slika 5 Robert i Suzan zena koja mu je spasila zivot Srećan rođendan, Robert Downey Jr!

Robert i Suzan, žena koja mu je spasila život

Izvori fotografija: static.igossip.com, fanpop.com, nabou.com, cinemovies.fr, 6millionsmiles.com, belfasttelegraph.co.uk


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments