Salma Hajek (Salma Hayek) je rođena kao Salma Hajek Himenez (Salma Hayek Jiménez), 2. septembra 1966. godine u gradu Koacakoalkos, država Verakruz, Meksiko. Odrasla je u katoličkoj porodici. Majka joj je Meksikanka, a otac libanski emigrant. Salma je sa samo 12 godina poslata u internat “Luizijana”, a kako je tamo stalno pravila probleme, brzo je vraćena u Meksiko, da bi je roditelji zatim poslali kod tetke u Teksas, gde je živela do svoje 17. godine. Selma upisuje fakultet i počinje studije na Odseku za internacionalne komunikacije. Međutim, na veliko nezadovoljstvo svoje porodice, odustaje od studija, i rešava da se posveti svojoj davno otkrivenoj ljubavi – glumi.

Slika 187 Srećan rođendan, Salma Hayek!

Zanosna Meksikanka stekla je veliku popularnost i u Meksiku, ali i van granica svoje domovine

Salma počinje u lokalnim pozorištima, a karijeru nastavlja na televiziji, gde dobija glavnu ulogu u popularnoj sapunici “Tereza” (Teresa). Uspeh serije doneo je Hajekovoj veliku popularnost u domovini, ali u želji za većom popularnošću šokirala je svoje obožavaoce kada se povukla iz serije, zarad karijere u Los Anđelesu. Ovom odlukom Hajekova je rizikovala dotadašnju karijeru, jer ju je u Los Anđelesu čekao dug i naporan put dokazivanja.

Slika 269 Srećan rođendan, Salma Hayek!

Velika holivudska diva

Nakon časova glume i engleskog jezika talentovanu Meksikanku primetio je Robert Rodrigez (Robert Rodriguez) koji joj pruža šansu ulogom u filmu “Desperado” (Desperado) 1995. godine. Društvo joj je u filmu pravio Antonio Banderas (Antonio Banderas). Ulogom Karoline u ovom ostvarenju Hajekova je stekla reputaciju jedne od najseksepilnijih, a ubrzo i najzaposlenijih glumica Holivuda.

Slika 358 Srećan rođendan, Salma Hayek!

U filmu “Desperado” glumila je sa kolegom Antoniom Banderasom

A kako je Hajekova ostvarila američki san? Narednih godina snimala je vrtoglavom brzinom. Mogla se pohvaliti velikim brojem premijera. Godine 1996. igrala je u filmu “Od sumraka do svitanja” (From Dusk Till Dawn), a 1997. usledio je film “Ne zaljubljuj se na prvi pogled” (Fools Rush In). Zatim 1998. “54” (54) i “Škola straha” (The Faculty), “Divlji, divlji zapad” (Wild Wild West) 1999. da bi 2000. godine snimila “Tajmkod” (Timekod). Nakon kratkog pojavljivanja u filmu “Putevi droge” (Traffic), Hajekova počinje rad na čuvenom ostvarenju “Frida” (Frida) i kao glumica i kao producent.

Slika 448 Srećan rođendan, Salma Hayek!

Hajekova kao Frida Kalo

Hajekova je oživela lik ove čuvene meksičke slikarke koja je bila zapažena po svojoj nekonvencionalnoj pojavi, uključujući jako naglašene obrve i tanke brčiće koje nije uklanjala. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je povređena, Frida odustaje od studija medicine i okreće se slikarstvu. Poznata je po svojim portretima, čak 55 od 143 slike su autopotrteti. Slikajući sopstvena iskustva, njeni radovi su često bili šokantni u prikazima bola i teškog života žena.

Koliko srca je Hajekova ukrala ne znamo pouzdano, ali znamo ko je ukrao njeno. Godine 2009. na Dan zaljubljenih, Hajekova se zavetovala na večnu ljubav na tajnoj ceremoniji. Izabranik njenog srca je francuski milioner i otac njene dece Fransoa-Anri Pino (Francois-Henri Pinault).

Verujemo da Hajekova danas uživa u svom velikom i luksuznom domu, u glamuroznoj haljini i skupim cipelama, okružena porodicom i prijateljima.

Srećan rođendan!

Izvori fotografija: instyle.com, justjared.com, hotflick.net, ahotwallpaper.com, humus.livejournal.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments