Prethodni tekst iz ovog serijala možete pročitati ovde

Miodrag Petrović Čkalja

Sigurno se sećate njegovih čuvenih replika i maleroznih situacija koje su ga zadesile u seriji “Kamiondžije”. Pavle Vuisić, zakleti prijatelj i kum pružao mu je svesrdnu podršku u ovoj uspešnoj priči. Rođen je davne 1924. godine u Kruševcu. Ostvario je veliki broj uloga u TV serijama, a i na filmu. Njegove najpoznatije uloge vezuju se za serije “Ljubav na seoski način”, “Vruć vetar”, “Kamiondžije”, “Kamiondžije 2”, a briljirao je i u filmovima poput “Paja i Jare”, “Orlovi rano lete” i “Avanture Borivoja Šurdilovića”. Njegove kolege ga i dalje smatraju izvanrednim umetnikom, a i sjajnim komičarem. Par godina pre smrti povukao se iz javnog života uživajući u talentu svog sina, takođe glumca Čedomira Petrovića. Umro je krajem oktobra 2003. godine. Iza njega su ostala sjajna dela kao dokaz postojanja čoveka koji je svojim humorom promenio kulturu jednog naroda.

Taško Načić

Još jedan talentovan glumac rođen je mesecu aprilu. Taško Načić pripada starijoj generaciji glumaca, umetnika koji su svoju karijeru započeli malim, ali kasnije zapaženim ulogama. Verovatno svi pamtite smešnog lovca u kultnom filmu “Ko to tamo peva”. Takođe, prepoznatljiv je i po filmovima poput “Davitelj protiv davitelja”, “Ćao, inspektore”, “Tesna koža”, a serija “Bolji život” upotpunila je njegovu karijeru. Sa još jednim pozorišnim maestrom, Zoranom Radmilovićem predstavljao je glumački tandem snova. Umro je krajem marta 1993. godine.

Miodrag Krivokapić

U poslednje vreme možete ga gledati u ulozi strogog i sujetnog profesora matematike u popularnoj seriji “Vojna akademija”. Bogatom filmografijom pokazao je kvalitet i sjajnu sposobnost transformacije. Serijom “Gore dole” branio je ulogu slomljenog i demotivisanog oca, pritisnutim svakodnevnim brigama i problemima. Film “Ptice koje ne polete” takođe ga je vinuo među zvezde glumačke scene. U ovoj tužnoj priči Miki se bori za zdravlje svoje kćerke, obolele od teške bolesti. Svakako ste mogli da ga primetite i u filmovima “Nož”, “Stela”, “Roman o Londonu”, kao i u skoro emitovanoj seriji “Vratiće se rode”.

Petar Kralj

Nemoguće je rečima opisati njegovu pojavu. Neočekivano napustivši ovaj svet krajem prošle godine definitivno je pokazao snagu svog lika i dela. Multitalentovani genije ostavio je iza sebe antologijske filmove, serije i pozorišne predstave. Petar u ulozi luckastog oca u filmu “Kad porastem biću kengur” nasmejao je generacije tinejdžera svojim urnebesno komičnim izjavama. Serije kao što su “Porodično blago”, “Stižu dolari” i “Kraj dinastije Obrenović” pokazale su njegovu sjajnu stranu ličnosti. Umetnik koji će definitivno krasiti istoriju srpskog filma.

Marija Karan 

Kada je publika ostala oduševljena njenom ulogom skromne Marije u filmu “Jesen stiže, dunjo moja” konstatovan je izuzetan talenat ove lepotice. Sergej Trifunović pravio joj je društvo u ostvarenju “Kad porastem biću Kengur”, a uz Nikolu Koju u filmu “Četvrti čovek” unapredila je svoje glumačke veštine. Takođe, u ulozi Maje, razmažene kćerke Seke Sabljić i Nikole Simića, duži period obeležila je seriju “Ljubav, navika, panika”. Želimo joj još mnogo odličnih angažmana!

Predrag Miki Manojlović

Ako niste pogledali film “Rane” obavezno to uradite u skorije vreme. Genijalni Miki ostao je zapamćen po ulozi Stojana, očajnog i razočaranog patriote. Saradnja sa Emirom Kusturicom učinila ga je još prepoznatljivijim. Ako je suditi po broju snimljenih projekata, ovaj glumac je još odavno ušao u anale srpskog filma. Specifičan je po mnogo čemu, a na pomen njegovog imena odmah se setite uloga u hitovima poput “Crna mačka, beli mačor”, “Grlom u jagode”, “Besa”, “Mi nismo anđeli”, a ulogom u filmu “Klopka” pomerio je granice svojih fizičkih i mentalnih sposobnosti. Glumac kojem bi uvek trebalo poklanjati pažnju.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments