Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Zoran Radmilović 

Briljantnog Zorana nemoguće je zaboraviti. Rođen da vas nasmeje i ulepša vam život. Bogato i svestrano obrazovanje omogućilo mu je da se usavrši u različitim oblastima, ali ipak, gluma je za njega bila presudno zanimanje. Do svoje povlašćene pozicije u pozorištu i na filmu došao je zahvaljujući neverovatnom talentu i ogromnoj upornosti. Bez obzira na to što je ostvario preko 30 uloga na filmu, mnogi poštovaoci Zoranovog rada zaključili su da je pozorišna scena, ipak, njegovo pravo radno mesto. “Radovan III”, “Maratonci trče počasni krug”, “Otac na službenom putu” samo su neka od odličnih ostvarenja kojima i danas posvećujemo deo slobodnog vremena uživajući u njima. Zoran je preminuo sredinom 1985. godine ostavivši iza sebe dokaz o postojanju jednog naroda koji bezgraničnim humorom može promeniti svoj način života.

Ljubomir Ljuba Tadić

Postojanje jednog ovakvog velikana u srpskoj kulturi imponuje svakom pojedincu koji je cenio sve ono što je ispravno, lepo i moralno u životu. Ljuba je za tih 76 godina promenio i usavršio svakog ko je želeo da postane pre svega bolji čovek, pa tek onda kvalitetan umetnik. Rade Šerbedžija, Ljubin dugogodišnji filmski partner, okarakterisao ga je kao mudru, čudnu i nadasve pravičnu osobu. Uloge u serijama i filmovima kao što su “Gore dole”, “Nečista krv”, “Vreme čuda” samo su potvrdile njegovu postojanost kroz vreme i lepotu srpske tradicije i stvaralaštva.

Vojislav Voja Brajović

Trenutno ga možete gledati u popularnoj seriji “Vojna akademija” u ulozi antipatičnog kriminalnog lika i oca jednog bezobraznog, ali srdačnog tinejdžera. Čini se da se njegove najzapaženije uloge i danas favorizuju, a film “Tito i ja” ušao je u anale srpske kulture. Predstava, dokumentaraca, serija i filmova mnogo je, a najviše se prepričavaju uloge u filmovima “Boj na Kosovu”, “Tesna koža”, “Ivkova slava”, “Nacionalna klasa” i “Jesen stiže, dunjo moja”. Sa sigurnošću možemo reći da se Vojin talenat ni u jednom momentu ne sme potcenjivati i da je on glumac sa bogatom karijerom.

Bojana Maljević 

Trenutno je ne možete gledati na malim ekranima, ali ste sigurno čuli za njeno neposredno učešće u snimanju kratkog dokumentarca pod nazivom “Sestre”, koji se bavi trgovinom ljudima i njihovom okrutnom sudbinom. Još kao klinka, stekla je popularnost u “Seriji o bojama”, da bi kasnije njena karijera išla u pozitivnom smeru. Sigurno se sećate uloge luckaste Ane u urnebesno komičnoj seriji “Otvorena vrata”. Takođe, gledali ste je u ostvarenjima kao što su “Belo odelo”, “Nož” i “Bulevar revolucije”. Nekoliko puta dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, a mi joj od srca želimo dugu i uspešnu karijeru.

Milorad Mandić Manda

Blesavog Mandu danas možete gledati u skoro svakom filmu. U početku proglašen najboljim dečijim glumcem, kasnije je nastavio sa nadograđivanjem svoje karijere dobijajući komične uloge koje su ga i te kako proslavile. “Lepa sela lepo gore”, “Rane”, “Mi nismo anđeli”, “Apsolutnih 100” samo su neka od uspešnih ostvarenja. Vikendom možete uživati kraj malih ekrana gledajući Mandu u ulozi pogubljenog Milašina, a svojim angažovanjem u seriji “Selo gori, a baba se češlja” potvrdio je titulu jednog od najduhovitijih srpskih glumaca.

Nikola Simić

O ovoj veličini bespotrebno je govoriti. Tandem Pantić–Šojić ušao je u anale srpskog filma, a sam Nikola uspešno ostvarenje “Tesna koža” učinio je i te kako slavnim. Ove godine se snima peti deo pomenute avanture, iza koje su ostali samo veliki osmesi. Dovoljno je nabrojati filmove kao što su “Ćao, inspektore”, “Lajanje na zvezde”, “Davitelj protiv davitelja”, “Čitulja za Eskobara”, a u televizijskim serijama stekao je veću popularnost. “Srećni ljudi”, “Stižu dolari”, “Agencija za SiS” samo su neke od serija u kojima je imao epizodne uloge. Dobio je više nagrada za životno delo, ali i bez njih, on će ostati imperativ jednog lepog vremena i filmova u kojima je briljirao.

Izvor fotografija: instagram.com


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments