Anica Dobra

Svestrana Anica pokazivala je talenat još od malih nogu. Tada, sedamdesetih godina, odlučeno je da će deo svog detinjstva provesti u Nemačkoj. Tamo je usavršila jezik i vratila se u Beograd kako bi upisala i završila studije glume. Najveći broj uloga realizovala je upravo u nemačkim filmovima u kojima je stekla bogato iskustvo. Ostvarenjima poput “Kako je propao rokenrol”, “Metla bez drške”, “Tito i ja” i “Nataša” potvrđen je kredibilitet i savršena sposobnost transformacije ove umetnice. U tandemu sa Draganom Bjelogrlićem u filmu “Crni bombarder” istovremeno je pokazala svoju opasnu i nežnu stranu. Takođe, vrhunac svoje karijere dostigla je u srpskom ostvarenju pod nazivom “Klopka”. Zajedno sa Nebojšom Glogovcem i Natašom Ninković predstavila je čari i muke roditeljstva. Nadamo se da će ova sjajna glumica i dalje snimati odlične filmove i da će njen pomalo detinjast, a u isto vreme i smeo karakter biti prisutan na srpskoj sceni.

Velimir Bata Živojinović

Za čoveka, koji je snimio preko 300 filmova i koga obožavaju skoro sve svetske nacije, bespotrebno je bilo šta pisati. Neodoljiv je i sad, kada u penzionerskim danima pravi retrospektivu svoje dugogodišnje karijere. Batu, koji je poznat i kao Valter, obožavaju oni koji su odrasli uz takve antologijske filmove i one generacije koje se tek prvi put sreću sa njegovom bogatom glumačkom karijerom. Ratni, odnosno, partizanski filmovi obeležili su Batinu karijeru, i bez obzira na ovu činjenicu, njemu odgovaraju sve vrste uloga. Inicijator je mnogih kampanja u kojima se slavi i popularizuje srpska kinematografija, a nagrade koje je primio više se i ne broje. Počev od “Valter brani Sarajevo”, preko filma “Braća po materi”, do urnebesno komičnog ostvarenja “Mrtav ‘ladan”, Bata ostaje umetnik koji će se za života poštovati, jer je jedinstven i nemerljivo vredan.

Jelisaveta Seka Sablić

Luckasta Seka ušla je u naše živote i ostala kao jedna od najzapaženijih glumica sa dugom i uspešnom karijerom. Prepoznatljiva je po svom živahnom karakteru i ulogama u kojima njena pozitivna drskost dolazi do izražaja. Sarađivala je sa brojnim, i te kako poznatim, glumcima, a nagrade za njen rad nisu izostajale. Sigurno su vam poznata ostvarenja poput “Maratonci trče počasni krug”, “Sivi dom”, “Davitelj protiv davitelja” i “Čitulja za Eskobara”. Takođe, u televizijskim serijama kao što su “Bolji život”, “Srećni ljudi” i “Ljubav, navika, panika” Seka je briljirala i dokazala da su talenat, čvrst stav i velika upornost presudni za njenu profesiju.

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments