Lesli Loson (Lesley Lawson) poznatija kao Tvigi (Twiggy), rođena je 19. septembra 1949. godine u Londonu. Prvo se proslavila kao model, da bi zatim usledio njen angažman na filmu i uplovljavanje u muzičke vode. Sredinom šezdesetih, kada je imala samo 16 godina, “Daily Express” ju je proglasio “Licem 1966.” (“The Face of 1966.”). Uskoro je postala poznata kao prvi svetski supermodel.

158 Srećan rođendan, Twiggy!

Oči su bile njen zaštitni znak

Tvigi je bila prepoznatljiva po svom androgenom izgledu, krupnim očima, plavoj, kratko ošišanoj kosi i mršavom telu. Upravo je zbog izrazite mršavosti dobila nadimak Tvigi, koji je i danas zadržala kao sebi svojstven. Bavila se modelingom od 1965. do 1970. godine. Već na početku svoje karijere stekla je status modne ikone. Najveći uticaj na nju imala je Žan Shrimton (Jean Shrimpton), pa se smatra da je ona njena naslednica.

234 Srećan rođendan, Twiggy!

Izgled večite devojčice

Tvigi je bila niska za modela – 167cm. Težila je 51 kilogram. Njen momak, koji je ujedno bio i njen menadžer, ubedio ju je da promeni svoje ime u Tvigi (Twiggy), od Twigs – što je bio njen nadimak iz detinjstva. Uskoro se počela pojavljivati u svim vodećim modnim časopisima, da bi 1967. godine kreirala sopstvenu liniju odeće – Twiggy Dresses. I danas se bavi dizajnerskim poslom – možete pogledati njenu najnoviju, jesenju kolekciju Twiggy for M&S Woman.
Uskoro postaje internaconalna senzacija – osvaja modne piste Francuske, Japana i Amerike, a pojavljuje se i na naslovnicama pariskog, američkog i britanskog magazina “Vogue”. Opisana je kao “ekstravagancija koja čini izgled šezdesetih”. Isticala se i po veoma dugim trepavicama: “Tada sam stavljala tri para veštačkih trepavica preko svojih i dodatno crtala grančice na koži, kako bi mi trepavice izgledale još duže”. Tvigi, koja je bila adolescentnog stasa, predstavljala je savršen okvir za androgine stilove koji su se počeli pojavljivati šezdesetih godina, a danas se vraćaju u modu. Mišljenja o njenom mršavom izgledu bila su podeljena, jednima je bila lepa, mini-devojka, dok su drugi zabrinuto komentarisali njen dečački izgled. Tvigi se branila: “Jako sam mršava, ali to je moja prirodna građa. Jedem normalno, stvar je u tome što je mršavost u mojim genima”.

328 Srećan rođendan, Twiggy!

Tvigi na naslovnici poznatog magazina

Smatrala je da čovek ne može biti čiviluk čitavog života i zato se oprobala na filmu. Snimila je svoj prvi film “Momak” (“Boyfriend”) 1971, za koji je dobila dva Zlatna Globusa – jedan za novu zvezdu godine i drugi za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji. Bila je uspešna i u muzičkim vodama, odakle sežu dva snimljena albuma: “Twiggy” i “Please Get My Name Right”.

421 Srećan rođendan, Twiggy!

Odlično se snalazila i u ulozi glumice

Tvigi se oprobala i kao novinar. Devedesetih je vodila emisiju “Twiggy’s People” u kojoj je intervjuisala mnoge poznate ličnosti, poput Dastina Hofmana (Dustin Hoffman), Toma Džounsa (Tom Jones) i drugih.

516 Srećan rođendan, Twiggy!

Tvigi danas

Na današnji dan, Tvigi puni 63 godine. Iza sebe ima karijeru modela, glumice, pevačice, novinarke, dizajnerke, pisca. Majka je i ispunjena žena. Poslušajte njen album “Romantically Yours” i pročitajte njenu autobiografiju “Twiggy in Black and White”, i biće vam jasno zašto je ova žena prava senzacija.

Srećan rođendan Tvigi!

Izvor fotografija: Bleubirdvintage.typepad.com, Emmablock.wordpress.com, Trendnerd.com, Nohanoor.blogspot.com, blogs.coventrytelegraph.net, Mypassionforfashion.de


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna, ujedno i nepopravljivi filozof. Kažu da je tvrdoglava, ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Comments