Virdžinija Vulf (Virginia Woolf) rođena u Londonu 25. januara 1882. godine, a umrla 28. marta 1841. bila je engleska književnica, jedan od ključnih autora narativnog modernizma i osnivač feminističke kritike.

Slika 188 Srećan rođendan, Virginia Woolf!

Glavni lik britanske književnosti čiji je život ogrnut velom tajne

Rođenu u uglednoj viktorijanskoj intelektualnoj porodici, Adelinu Virdžiniju Stiven (Adeline Virginia Stephen), odgajali su uglavnom privatni učitelji. Nakon smrti njenog oca Leslija Stivena (Leslie Stephen), poznatog književnog kritičara i izdavača, seli se sa sestrom u područje srednjeg Londona gde se, najviše u međuratnom periodu, okupljo jedan sloj britanske inteligencije. Godine 1912. Virdžinija se udaje za izdavača, pisca i društvenog aktivistu Leonarda Vulfa (Leonard Woolf). Uskoro objavljuje svoj prvi roman, koji nije postigao naročito veliki uspeh, ali je postavio neke od njenih dominatnih tema. Otprilike u tom perodu počinju prvi nervni slomovi i napadi dubokog psihičkog rastrojstva koji su je pratili do kraja života i koji su bili i uzrok njenog samoubistva. Posle dva romana “Jakovljeva soba” (Jacob’s room) i “Noć i dan” (Night and Day), slede velika ostvarenja književnoog modernizma: romani “Gospođa Dalovej” (Mrs Dalloway), “Ka svetioniku” (To the Lighthouse) i “Talasi” (The Waves), te zbirke eseja i književnih kritika, “Sopstvena soba” (A Room of One’s Own) i “Tri gvineje” (Three guineas).

Njen pozniji rad uključuje roman “Godine” (The Years) iz 1937. i poslednje veliko ostvarenje, roman “Između činova” (Between the Acts) iz 1941. godine.

Slika 264 Srećan rođendan, Virginia Woolf!

Virdžinija Vulf je sve svoje knjige napisala stojeći

Zbirke kritika i eseja su još uticajnije od sedamdesetih godina prošlog veka. U njima je Virdžinija zasnovala feminističku književnu kritiku, govoreći o zapostavljenosti žena i njihovoj onemogućenosti u umetničko – kreativnim procesima. Vulfova takođe insistira da je ženska, kao i muška umetnost, zapravo androgina, pa je sloboda izražaja ženskog iskustva i percepcije sveta neophodna: pravi umetnik nadrasta pol.

U martu 1941. jedna od najvećih britanskih romansijerki tog vremena odlučuje da okonča svoje dane. Ima pedeset i devet godina. Nije studirala, nije imala dece i provela je veći deo života sa istim čovekom. Iza sebe je ostavila bogato i fascinantno delo, u koje se ubraja jedanaest romana, četiri eseja, pozorišni komad i stotinak kritičkih članaka. Ko je Virdžinija Vulf? Glavni lik britanske književnosti čiji je život ogrnut velom tajne. Njene depresije. Ludilo. Samoubistvo. Sve vodi ka tome da ta žena postane tragična junakinja. Ova natprosečno talentovana i senzibilna žena neprekidno se borila sa brojnim psihičkim krizama kojima je na kraju podlegla, uspevši da iz trećeg pokušaja izvrši samoubistvo. Utopila se u reci Uz, kraj imanja u Rodmelu.

Život jedne od najintrigantnijih književnih figura ikada provocirao je brojne biografe da mu se posvete i napišu sopstvene verzije njenog života. Samo u Velikoj Britaniji do sada je objavljeno blizu dvadeset bografija Virdžinije Vulf.


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments