Ovaj poznati američki filmski režiser i glumac rođen je davne 1935. godine. Tokom školskih dana bio je popularan zbog crvene kose, ali i izvođenja različitih mađioničarskih trikova, pred kojima su bez daha ostajali kako učenici, tako i nastavnici. Svoj prvi novac zarađuje pisanjem šala za kolumne, a nešto kasnije i za ugledne zvezde iz tog perioda. Studirao je komunikaciju i film na Univerzitetu u Njujorku, ali se zbog loših ocena ispisao. Karijeru stand–up komičara započinje sa devetnaest godina. Fakultet zamenjuje pozornicom, što se pokazuje kao dobar potez.

 Srećan rođendan, Woody Allen!

Nadimak Crveni dobio je tokom školskih dana zbog kose

Početak njegove karijere obeležili su filmovi koje je režirao, ali i u kojima je sam glumeo. Većinom su to bile jednostavne komedije apsurda, po kojima je bio prepoznatljiv. Godina preokreta u njegovoj karijeri bila je 1977. godina, jer se on tada okreće realnim temama iz svakodnevnog života. Tragikomedija “Eni Hol” (Annie Hall) donela mu je dva Oskara (za najbolji scenario i režiju), ali se on nije pojavio na samoj manifestaciji.

Woody2 Srećan rođendan, Woody Allen!

Redovno je izostajao sa dodele Oskara

Osamdesete godine su za Vudija bile plodonosne, te je on u tom periodu koketirao sa najrazličitijim žanrovima. Posle toga, usledila je kreativna kriza koja je rezultirala filmovima koji su naišli na mlak prijem kod publike i kritičara. Alen je do sada četrnaest puta bio nominovan za Oskara, te drži rekord da je jedna od osoba sa skoro najviše nominacija za prestižnu nagradu. Iako često nominovan, on se samo jedanput pojavio na dodeli. To je bilo 2002. godine, kada je svojim dolaskom želeo da pomogne ugledu Njujorka nakon terorističkog napada 11. septembra.

WWW3 Srećan rođendan, Woody Allen!

Zbog specifičnog karaktera preživeo je dosta ljubavnih brodoloma

Alen je dva puta stao na ludi kamen. Prvi put se oženio sa svega dvadeset godina, a njegova izabranica je bila studentkinja filozofije. Kraj nje se zadržao šest godina, nakon čega je usledio razvod. Njegova druga supruga bila je glumica, što se nije pokazalo kao dobar izbor, jer su se razveli nakon tri godine braka. Romanse u koje je kasnije uplovljavao nikada nisu krunisane brakom. Sa glumicom Mijom Ferou (Mia Farrow) usvojio je dvoje dece, ali je tada prvi put postao i biološki otac. Razišli su se na skandalozan i nimalo prijateljski način, kada je Mija otkrila fotografije na kojima je slikao njenu golu usvojenu kćerku.

Woody4 Srećan rođendan, Woody Allen!

Danas Alen duva rođendanske svećice

Alen danas proslavlja svoj 77. rođendan. Mi mu želimo da sa lakoćom oduva te silne svećice, te da ostvari želju koju danas zamisli.

Izvori fotografija: alexlesterspersonalblog.blogspot.com, collider.com, ivillage.ca


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments