Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Iv Anri Donat Matju-Sen-Loran (Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent), jedan od najuticajnijih dizajnera 20. veka, rođen je 1936. godine u malom gradu Oran, u Alžiru, gde je i završio školu. U 17. godini odlazi u Pariz, gde se podučava za modnog ilustratora. 1954. godine njegov talenat primetio je Mišel de Brunof (Michel de Brunhoff), tadašnji  glavni urednik magazina “Vogue” i iste godine njegovi radovi objavljeni su u francuskom izdanju najpoznatijeg modnog časopisa na svetu. Reakcija je bila odlična! Ubrzo, Iv upoznaje Kristijana Diora (Christian Dior) i dobija posao u njegovoj modnoj kući. Nakon samo nekoliko meseci, njegova pozicija se drastično menjala, naravno na bolje, i on postaje desna ruka samog Kristijana Diora!

174 Srećan rođendan, Yves Saint Laurent!

Sa samo 21 godinu postaje kreativni direktor modne kuće Dior

Ubrzo, nakon srčanog udara, Dior umire 24. oktobra 1957, a Iv biva unapređen za novog kreativnog direktora. Već 1958. doživljava ogroman uspeh svojom prvom potpunom kolekcijom za Dior, gde su prikazani modeli sa već tipičnim krojem za ovu modnu kuću. Međutim, Iv je želeo promene i u kolekciji koju je prikazao 1959. godine prekinuo je tradiciju i predstavio potpuno nov, avangardni stil! Tada je stvorena takozvana “trapez” haljina. Kuća Dior, ipak, nije nastavila rad u ovom stilu, već je vraćen stari, klasični, te Iv odlučuje da se povuče.

Da bi odslužio vojsku, morao je ostaviti modni svet na par godina, i nakon povratka u Pariz, 1962. godine, uz pomoć svog partnera Pjera Beržea (Pierre Bergé) otvara prvu kuću mode pod svojim imenom.

245 Srećan rođendan, Yves Saint Laurent!

Iv na jednoj od svojih revija

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, modna kuća YSL, popularizuje trendove kao što su: safari jakne za žene i muškarce, uske pantalone, čizme u visini butina, kao i, verovatno najpoznatije, žensko odelo. Prva prodavnica koja je prodavala njegovu ready-to-wear kolekciju bila je “Rive Gauche”, otvorena u Parizu 26. septembra 1966. Prvi kupac bila je poznata francuska glumica Katrin Danev (Catherine Deneuve).

Iv Sen Loran bio je prvi dizajner koji je koristio etno motive u svojim kreacijama, prikazujući time različite evropske stilove. Njegovi fanovi, kao i štampa, odlično su prihvatili svaku njegovu kolekciju, uključujući i jednu od presudnih – jesen 1965. kada je prikazao, po prvi put, čuveni ženski smoking.

Ready-to-wear kolekcijom postao je izuzetno popularan u javnosti i na kraju zaradio mnogo više nego dok je kreirao samo visoku modu.

339 Srećan rođendan, Yves Saint Laurent!

Le smoking

Vreme kada ne nadgleda posao, provodio je u svojoj vili u Marakešu u Maroku, a pored toga, nažalost, povukao ga je noćni život Pariza i Njujorka. Postao je viđen po svim boljim klubovima, kao što je poznati “Studio 54”. Bio je poznat po svojim pijanstvima, a često i kao uživatelj kokaina, što je dovelo do toga da mu je zdravlje iz dana u dan sve gore, a dešavalo se na nekim revijama, dok je koračao pistom, morao je da bude pridržavan od strane nekih modela, jer je jedva stajao na nogama.

Nakon katastrofalne revije 1987. godine u Njujorku, gde su prikazane ukrašene jakne od 100,000 dolara, samo par dana nakon kraha berze, predao je odgovornost za ready-to-wear kolekciju svojim saradnicima. Iako je kolekcija bila popularna među Ivovim fanovima, štampa je uskoro okarakterisala kao dosadnu!

1983. godine Iv Sen Loran postaje prvi živi modni dizajner koji je pohvaljen od strane  Metropoliten muzeja umetnosti (Metropolitan Museum of Art) za svoju samostalnu izložbu. 2001. godine dobija nagradu i čin komandanta Legije časti koji mu je dodelio predsednik Žak Širak (Jacques Chirac). Penzionisanjem 2002. godine postaje veoma povučen, živeći u svojim domovima u Normandiji i Maroku, uz svog ljubimca, francuskog buldoga Mužika (Moujik).

2007. godine, francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) dodeljuje mu čin Velikog oficira Legije časti.

Umro je 1. juna 2008. godine od raka mozga, u svojoj rezidenciji u Parizu. Na sahrani, njegov životni saputnik Berže rekao je: “Takođe, znam da nikada neću zaboraviti šta ti dugujem i da ću ti se jednog dana pridružiti pod marokanskim palmama.”

Njegovo telo je kremirano, a pepeo rasut u botaničkoj bašti u Marakešu, gde je često dolazio da pronađe inspiraciju i utočište.

428 Srećan rođendan, Yves Saint Laurent!

Iv Sen Loran i njegov partner Pjer Berže u svojoj vili

Prema Forbsovoj listi (Forbes), Iv Sen Loran je ocenjen kao “Mrtva ličnost sa najvećom zaradom u 2009. godini”. Berže je većinu umetnina, čiji su bili kolekcionari, prodao na aukcijama, uključujući i slike Pabla Pikasa (Pablo Picasso), uz objašnjenje da za njega te stvari, bez Iva, više nemaju vrednost.


Tijana Mladenović je studentkinja moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilionu i obići svaki delić ovog savršenog sveta. Kreativno je luda, internet manijak… pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi je zaljubljenik u krimi romane.

 

Editors choice