Gotovo sigurno ti se barem jednom u životu dogodila slična situacija. Upoznala si novog dečka tvoje drugarice i na prvu ti se nije dopao. Možda si isprva videla da je ne tretira kako treba, primetila crvene zastavice dok ona sve vidi u roze boji, ili si jednostavno imala loš predosećaj u vezi sa njim. Onda si odlučila da ćutiš o tome i da daš vremena da se uveriš u suprotno. To se nije dogodilo.

Šta da radiš u ovakvoj situaciji? Da li da ćutiš, jer to ipak nije tvoj dečko, nije tvoja veza? Sa druge strane, ipak je u pitanju tvoja drugarica i ti bi volela da znaš šta ona misli da je situacija obrnuta.

Tvoja situacija je prilično nezavidna, jer rizikuješ da se drugarica naljuti na tebe, ili da je ne zaštitiš i upozoriš, a mogla si. Evo šta sve možeš da uradiš.

Razmisli šta ti se tačno ne dopada

Situacija je sasvim drugačija ako primetiš da tvoja drugarica nije srećna u vezi, da nije dobar prema njoj, ili nije ljubazan prema tebi. A ako ti se ne dopada bez očiglednog razloga, jer možda nije tvoj tip ličnosti – onda je najbolje da se ne mešaš, jer je tog istog dečka sama izabrala tvoja drugarica i njoj se dopada.

Razmisli i da nisi možda ljubomorna, pa ti se on zato ne dopada. Da li se viđate ređe nego ranije i to ti smeta? Pokušaj da uvidiš da li iza svega postoji neki drugi razlog.

Prvi utisak može da vara

Uzmi u obzir da ti ipak ne poznaješ njenog dečka, da na loš prvi utisak može svašta da utiče. Zato nemoj svoj sud o njemu da zasnivaš na jednoj situaciji. No, ako se ponašanje nastavi u istom smeru i vidiš da je prvi utisak bio tačan – onda možeš da na ljubazan i strpljiv način porazgovaraš sa drugaricom.

Da li je ono što ti se ne sviđa ključna stvar za njihovu vezu

Moraš da napraviš razliku između toga da li ti se ne dopadaju male ili velike stvari kod njega. Svaki par ima svađe, sitne i krupne, svaka osoba ima nešto što nam se ne dopada i to je sasvim normalno. Preispitaj da li ti se on ne sviđa zato što toliko voliš svoju drugaricu da si postavila visoke standarde koje nijedan dečko ne može da ispuni.

Ako te nerviraju male stvari – prećuti. Nije od velike važnosti za njihovu vezu, nema potrebe da spominješ. No, ako je neka velika stvar – to je razlog da porazgovaraš sa svojom drugaricom.

Ovo su pojedine stvari koje obavezno treba da predočiš svojoj drugarici, ako su u pitanju takozvane crvene zastavice:

Kontroliše je. Određuje sa kim se viđa, koliko dugo ostaje, gde se kreće. Ima lozinke od njenih društvenih mreža… – sve su ovo razlozi za uzbunu.

Negativne promene u njenom raspoloženju. Primećuješ da tvoja drugarica često plače, žali se na dečka (ili ne priča o njemu uopšte), deluje ti nesrećno.

Neko od njih ima probleme zavisnosti. Moraš da razgovaraš sa drugaricom ako vidiš da jedno od njih previše pije, koristi narkotike, ili to čak rade zajedno.

Ekstremna ljubomora. Jedna od najčešćih crvenih zastavica u vezi jeste ljubomora, koja je u suštini, daleko od ljubavi.

Prevara. Ukoliko dečko vara tvoju drugaricu, ne planira da se promeni i ne žali zbog svojih postupaka, potrebno je da imaš otvoren razgovor sa njom.

Ne podržava njene snove i interesovanja. Zdrava veza je ona veza u kojoj par zajedno raste, gde podržavaju jedno drugo i daju vetar u leđa.

Zlostavlja je. Bilo koji znak zlostavljanja je crveni alarm za trenutni prekid veze. Ukaži svojoj drugarici koliko je to pogrešno i budi tu za nju.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments