Možda on to radi tako vešto, da počinješ da se oblačiš kako bi izmamila njegov osmeh, kompliment, odobravanje, ali, pre ili kasnije njegovi komentari počinju da ti smetaju. Ne radi se o tome da ne treba da ga bude briga kako izgledaš, već da treba da te podržava, da vidi lepotu u tebi i upućuje ti komplimente koji nisu uslovljeni time da li ispunjavaš njegove modne standarde. Možda je tvoj partner modni stručnjak? U tom slučaju, može da ti pomogne da unaprediš svoj stil i razviješ ga onako kako tebi odgovara, ali to što se on razume u modu i zna šta je u trendu, a šta prevaziđeno i dalje nije opravdanje za kritikovanje. Pošto verovatno nije modni stručnjak, nego kroz pokušaj kontrole tvog oblačenja kanališe posesivnost i ti jasno osećaš da je to pogrešno, da ti šalje poruku kako sa tobom nešto nije u redu i da treba da se “popraviš” da bi on bio zadovoljan – i da to nema veze sa oblačenjem.

Dakle, problem je kompleksniji od tvojih tesnih farmerica, kratke suknje, otkopčane košulje. Ako se oblačiš seksi, prilično je jasno da mu smeta to što te i drugi gledaju (a iza takve ljubomore, verovatno leži strah od ostavljanja), ali ako voliš uniseks stil, nosiš oversajz džempere, patike i karirane košulje, a on ti prebacuje da izgledaš kao džak, a ne kao žensko, problem je još kompleksniji. Ukazuje na to da on u svojoj glavi ima sliku žene kakva ti treba da budeš, kako bi upotpunila sliku njega kao muškarca, koju on prikazuje svetu (i samom sebi). Ne reprezentuješ ga onako kako on zamišlja da treba – drugim rečima, ne prihvata i ne poštuje tvoju individualnost.

Možda si već pokušala da promeniš svoj stil kako bi zadovoljila svog partnera – i ustanovila da to ne radi. On uvek ima još po neku primedbu i kritiku, a kad te pohvali, ne osećaš se ženstveno i polaskano, nego kao pas koji je najzad shvatio zadatak i zaslužio da ga pomaze po glavi. Kad se oblačiš kako se njemu sviđa, ne osećaš se dobro, kad nosiš ono u čemu se obično osećaš dobro – ne osećaš se dobro. Tvoj partner ima problem, a imaš ga i ti. Dakle, potrebno je da osvestite problem.

Comments