Razvod je bolan i stresan, čak i kad se izvede na najcivilizovaniji mogući način, bez drame i mržnje. Jedan period života je okončan i to neuspešno – osećanje neuspeha je neminovno, dugo posle razvoda pitaćete se da li ste mogli bolje i da li bi ipak bilo bolje da ste nekako održali brak, ili da u njega uopšte niste ušli. Potrebno je vreme da završite sa prošlošću, posebno zato što bivši brak nikada ne pripadne prošlosti u potpunosti, kad imate decu i pokušavate da zajedno brinete o njima (što se dešava u najbolje i najkulturnije razvedenim brakovima). Pored tog dela, koji se tiče preboljevanja sopstvenog osećanja neuspeha, žaljenja i osećanja krivice zbog razaranja porodičnog gnezda u kome je trebalo da deca odrastu mirno i zadovoljno, uz oba roditelja, dolazi onaj drugi, još strašniji deo. A to je pitanje šta sada? Da li ću ostati sama? Kako i gde uopšte nekog da upoznam? Ko će hteti da bude sa razvedenom ženom, uz koju idu deca? A kad prihvatite i to da i razvedeni nastavljaju sa ljubavnim životom i imaju puno pravo na to, suočavate se sa sledećim strašnim izazovom – posle toliko vremena treba zaista da budete sa nekim novim. Sa nekim koga tek treba da upoznajete – njegove navike, način razmišljanja, njegove nepodnošljive mane koje treba tolerisati i vrline zbog kojih ćete ga ceniti. Pred nekim treba da se svučete, da se opustite i pronađete sklad u telesnom odnosu (što bi trebalo da bude najprijatniji deo novog odnosa, a ipak vam izaziva zebnju).

Stručnjaci vam nude smernice kojih treba da se držite da biste sebi olakšali “povratak u igru”.

Ne žurite

Pošto ste novi u svom singl životu, nigde ne žurite. Potrebno vam je neko vreme da se naviknete na slobodu i da počnete da uživate u njoj. A to će se dogoditi, čak i ako u ovom trenutku to ne možete da zamislite. Naučićete da uživate u komociji koju imate kad možete da radite nešto sami, da ne žurite, da ne radite nešto zbog partnera, da biste ga obradovali, usrećili, zadovoljili, već samo zbog sebe – zato što vi tako hoćete i vama se sviđa. Počećete da cenite to što ne morate nikome da pravite ustupke i da trpite njegove navike koje vas nerviraju, što možete svoje slobodno vreme da organizujete kako vama odgovara. Ponekad, razvedeni izjavljuju da svoju teško osvojenu (i prihvaćenu) slobodu ne bi menjali ni za šta na svetu i da im ne pada na pamet da stupaju u novi brak – ali to ne znači da se odriču ljubavi i partnerstva. Dakle, polako.

Spremni ste onda kad ste spremni

Znaćete kada ste spremni da nastavite dalje, kad budete prihvatili nečije udvaranje. Možda ćete oklevati i sumnjati, ali dok ne izađete na nekoliko sastanaka i ne počnete da se “zabavljate” nećete biti sigurni. Možda osetite da vam prija “zabavljanje”, ali da niste spremni za posvećenu vezu, što je sasvim u redu. Možete da se zabavljate neobavezno i da izlazite sa više muškaraca, da istražujete i otkrivate ono što vam prija. Možda ćete biti iznenađeni što to nije ono što očekujete, ili je sasvim drugačije od vaših zamisli o vezama i odnosima. Ono za šta treba da budete spremni, nije veza sa novom osobom, nego učenje novih stvari – o sebi.

Comments