Nema većeg oduševljenja, nego kada se na beauty tržištu pojavi novi sastojak koji može da pomogne našoj koži. Ovoga puta, u pitanju je melatonin. Ovaj sastojak je inače poznat kao hormon koji reguliše ciklus “spavanja i buđenja”. Sada se pojavljuje kao pomoćnik koži u zaštiti od spoljnih uticaja. To nam je uvek potrebno, zar ne?

Dakle, u skorijim istraživanjima pokazalo se da melatonin pomaže u popravljanju i oporavljanju kože. Bori se i štiti kožu od spoljnih uticaja i znakova stresa, umora i iscrpljenosti. Zato se sve više preporučuje da se ovaj sastojak uvrsti u rutinu za negu kože, a još više će vas privući to što ima i anti age svojstva!

Šta je melatonin?

Kao što sam rekla, melatonin je ključan hormon i element za naše telo odnosno, ciklus spavanja i buđenja. Kada napolju počinje da pada mrak, mozak je signaliziran tom promenom, pa zato ispušta melatonin, koji pokreće onaj osećaj da vam se spava. To je razlog zašto se osećate umorno otprilike svaki dan u večernjim satima. Melatonin je dostupan i kao suplement, ali najviše je sada akcenat na tome da ima “antioksidantne supermoći”. Dakle, razumljivo je što će se ovakav sastojak naći u kozmetičkim proizvodima i nesumnjivo je da ćemo ga obožavati.

Kako radi u dodiru sa kožom lica?

Po ceo dan, vaša koža trpi spoljne uticaje koji su štetni po nju. To se najviše odnosi na zagađivače sredine, UV zrake, prašinu, prljavštinu… Zato da bi se koža lica izborila sa ovim uticajima, telo proizvodi antioksidante, uz pomoć njenih enzima. Da podsetim, antioksidanti su važni, jer i oni štite kožu od spoljnih uticaja. Prosto štite ćelije kože, kako ne bi došlo do oštećenja celokupnog izgleda kože i njenog stanja. A melatonin upravo stimuliše telo da proizvodi ovakve enzime. Čak su istraživanja pokazala da antioksidanti zahvaljujući melatoninu mogu biti efektniji i efikasniji, nego u kombinaciji sa vitaminom C i E (koji predstavljaju prirodne sisteme zaštite od sunčevih zraka).

Comments