Melatonin stimuliše telo da prirodno produkuje antioksidantne enzime, najviše tokom noći. Nanošenjem melatonina na kožu lica on će manipulisati kožom tako što će pokrenuti antioksidantno ponašanje, koje bi obično bilo aktivno samo tokom spavanja. Plus, metabolizam kože se poboljšava i samo obnavljanje ćelija je enormno povećano. Zato je tada regeneracija kože najboljeg učinka.

Ovaj sastojak može da se posmatra kao tzv. štit kože od samog oksidativnog stresa tako što će se ponašati kao direktan spasilac od štetnih uticaja. Tako će se usporiti i starenje kože, dok će bore i sve linije biti manje uočljive. Dakle, osim što će u kontaktu sa kožom lica prirodno povećati njenu odbranu od svih štetnih uticaja, oporaviće je i od “štete” koja je načinjena od spoljnjih uticaja u toku dana. Izgleda da imamo, potencijalno, novi zaštitni faktor!

Kako treba da ga koristite za najbolji efekat?

Melatonin sjajno radi sa uobičajenim anti age sastojcima, poput retinola i vitamina C. Takođe, dobro se slaže sa hijaluronskom kiselinom, poboljšavajući elastičnost kože. Preporučljivo je koristiti proizvod za negu kože koja sadrži melatonin, u večernjoj rutini, kada je i sam proces obnavljanja kože duži i bolji. Tako će antioksidantni nivoi biti najbolji, omogućavajući im da vrše besprekornu funkciju na koži. Ako se pitate da li to znači da treba da izbegavate korišćenje ovog sastojka u jutarnjoj rutini: ne treba, ali ga obavezno ukombinujte sa SPF, kao poslednji korak u jutarnjoj rutini za negu kože!

Naslovna fotografija: instagram.com/katie.one

Anja Dragović

Comments