Kada započnete novu vezu, u nju neminovno unosite nešto prtljaga iz prethodnog (ili prethodnih) odnosa. Ipak, svesni ste da vam novi odnos daje priliku da se rasteretite tog prtljaga – činjenica je da vas nova osoba (još) nikada nije povredila i da je vaša strepnja da bi to moglo da se desi, deo lošeg iskustva iz prošlosti. Ako se osećate nesigurno, ako sumnjate i teško vam je da joj poklonite poverenje, možete da se setite da to nije do druge osobe, nego do vas i vaše prošlosti. 

Ali, kada se vratite bivšem, kada obnovite vezu koja ima (burnu) istoriju, prtljag koji nosite je realan – nalazi se tačno pred vama. Ne možete umiriti svoju nesigurnost i sumnju, ne možete uveriti sebe da vas on neće povrediti, jer već jeste. 

U redu, oboje ste rešili da pokušate ponovo, jer odnos očigledno nije bio završen i potrošen. Možda ćete ga sada okončati, a možda vam je pauza bila potrebna da biste savladali svoj ego i priznali jedno drugome da vam se ne sviđa život u kome nema vas, da vam je zajedno bolje i da možete bolje, da zaslužujete drugu šansu i da ćete dati sve od sebe da ne ponovite greške. U međuvremenu ste možda nakupili još nešto prtljaga i doživeli još neka tužna i opterećujuća iskustva, što vas je možda pokrenulo da se preispitate, da malo porastete i sazrite, da shvatite u čemu ste grešili, šta vam je zaista važno i na šta ste spremni zbog onog što vam je važno. Ali, budite spremni na “flešbekove” zbog kojih će najgori momenti koje ste već doživeli u vezi sa tom osobom, postati preteća realnost, koja može da uništi svu vašu rešenost i nadjača vašu staloženost i zrelost – ako joj dozvolite. 

Comments