„Stepen“ prevare gotovo da nije bitan, kad je reč o procesu kroz koji treba da prođeš, ako si rešila da mu oprostiš i kroz koji treba zajedno da izađete jači, iskreniji, posvećeniji. To da li se on samo ljubio sa nekom curom, ili je „išao do kraja“ nije važno – on je posegnuo za drugom ženom i to saznanje boli, to je izdaja ne samo vašeg poverenja, nego i veze koju ste izgradili. Niko ti ne može reći da li vredi da mu opraštaš, odnosno, da se trudiš da pređeš preko toga i da ponovo gradiš poverenje, sama moraš da proceniš koliko je tvoj partner svestan da je pogrešio, da li se iskreno kaje i da li možeš da nastaviš dalje, da se oslobodiš otrova sumnjičenja i bola povređenosti. Teško je oprostiti prevaru, ali mnoge žene se odluče da pokušaju (mnoge i uspeju) i ako je to tvoj slučaj, ove stvari treba da znaš, da ih očekuješ i da se sa njima suočiš – jer osećanja koja će te obuzeti mogu da nanesu dodatnu štetu.

Prevaru ne treba ignorisati

Ignorisanje problema nikada nije dobra strategija, a ono što osećaš nećeš ni moći da ignorišeš i potisneš – morala bi da uložiš previše energije, koja bi ti nanela emotivnu i psihološku štetu. Povređena si i treba da budeš svesna svojih osećanja – a tuga i bes će se smenjivati u takvim naletima, da će ti često biti veoma teško da razmišljaš razumno. Važno je da shvatiš motive i razloge koje je tvoj partner imao za prevaru – zapravo, važno je da ih on shvati, da sagleda sebe i da o tome razgovarate otvoreno i iskreno, ma kako to bilo brutalno i bolno. Prevara obično odslikava stanje u kome se vaš odnos nalazi i ukazuje na ono što treba da prevaziđete, osnažite i oko čega treba zajedno da se potrudite. Možda je to bio trenutak slabosti ili njegov pokušaj da pronađe ono što mu nedostaje u vezi, ili podsvesna želja da te kazni, ako nije siguran u tvoja osećanja, ili se oseća zapostavljeno i nevažno. Takođe je važno da shvatite da odnos posle toga više ne može da bude isti i da to prihvatite kao priliku da napredujete, odnosno, da promenite ono što je dovelo do prelomnog momenta.

View this post on Instagram

Sunday mood 🖤 @man.explore

A post shared by Couples Magazine (@couples_magazine) on

Ti nisi kriva za njegovo ponašanje

Svakako da si odgovorna za onaj deo koji se tiče toga da mu nisi pružila nešto što mu je bilo potrebno, pa je to brzopleto potražio van veze, ali i o tome ste mogli da razgovarate pre nego što je šteta načinjena. Međutim, možda ni on nije znao šta mu to tačno treba, niti si ti ozbiljno shvatala njegove nagoveštaje da mu nešto nedostaje. Ipak, on je taj koji je svesno povukao ključni potez i na njemu je da se iskupi, da pokaže da je vredan oproštaja, odnosno, da ti pomogne da ga razumeš i da mu oprostiš.

Želećeš da mu se osvetiš

Bilo kakva sitna osveta zadovoljiće potrebu da izraziš bes, ali ni jedna osveta nije konstruktivna. Ako mu izbaciš stvari kroz prozor, izbušiš gume, napadneš osobu sa kojom te je prevario, ili se i sama upustiš u prevaru, samo ćeš dodatno uniziti svoje vrednosti – on je to već učinio prevarom, ali on nije smišljao kako da te povredi, imao je druge motive. Osim toga, potrebno je da zaštitiš privatnost vaše veze i da ono što je među vama ostane među vama, naročito ako želiš da mu oprostiš. Normalno je da si besna i da želiš neku akciju, da želiš da ga povrediš i poniziš, ali pusti da ti impulsi prođu – dovoljno je što si svesna da se tako osećaš. Ne želiš da uništavaš, nego da popravljaš.

Comments