Ako mislite da ne postoji idealan raskid, kao što ne postoji ni idealna veza, varate se. Ako mislite da je suviše uvrnuto razmišljati o raskidu u kontekstu idealnog, nemate dovoljno iskustva sa raskidima. Ako mislite da raskid mora da bude bolan i povređujući, pa, u pravu ste, ali to ne znači da mora da boli i povređuje vas. Ako mislite da je takav stav suviše sebičan, jer po analogiji, to onda znači da onaj drugi treba da bude pregažen da bi vama bilo dobro, onda ne pravite jasnu razliku između samoljubavi i sebičnosti, a logika vam jeste jača strana, ali i ograničavajući faktor.

Idealan raskid je zdrav način da sa nekim prekinete vezu u kojoj više ne želite da budete i razlikuje se od nezdravih načina, baš koliko se i zdrave veze razlikuju od patoloških. Potrebno je da budu ispunjeni neki osnovni uslovi.

Da volite partnera

Paradoksalno, je l’te? Mislite da treba nekog da mrzite ili da prestanete da ga volite, pa da raskinete i zašto biste uopšte raskidali, ako nekog volite? Vidite, ako nekog volite, onda ga trajno volite. Imate prema njemu prijateljska osećanja, naklonjeni ste mu i želite mu sve najbolje. I ta ljubav je u rangu one koju imate prema sebi, dakle i sebi želite sve najbolje. I ako ste shvatili da je za vas – vaše mentalno i fizičko zdravlje, duhovni rast i psihološki razvoj – bolje da budete sami, da izađete iz te veze, da napustite partnera pored koga se osećate ograničeno i sputano, iako prema njemu gajite naklonost, vi tražite slobodu, koju u isto vreme omogućavate i partneru. Možda on nije svestan da je ograničen u vezi sa vama, možda ne oseća potrebu da se okruži drugačijom, podsticajnijom atmosferom, ali sada ima priliku da to osvesti. Možda je u trenutku kad shvati da želite da ga ostavite povređen i uvređen, ali zato će kasnije shvatiti da je dobio slobodu, koja mu je dobrodošla, iako je nije tražio. A možda ste se i sami našli u poziciji da budete ovako ostavljeni – i na teži način shvatili da je to zapravo idealan raskid.

par 42 Šta je potrebno za IDEALAN raskid?
Comments