Psiholozi zainteresovani za ovu pojavu, smatraju da mozak naopakih meteoropata žudi za senzacijom, za prijemom kroz senzorne priključke, takoreći, i ta žudnja biva ispunjena kad je vreme loše, naročito kad pada kiša i grmi. Ti zvuci zadovoljavaju zahteve mozga, dok sa druge strane, sunce ne čini ništa – ne proizvodi nikakvu senzaciju, nečujno je i ostavlja neispunjenu potrebu mozga za stimulacijom. Uvid da to ima veze sa zvucima koje nevreme proizvodi, vodi nas dalje – poznato je da takozvani beli šum pomaže da se uspavamo, ali postoji i nešto što se zove roze šum, čija frekvencija se uključuje direktno u podsvest (tamo gde se nalazi i potreba mozga za zvučnom senzacijom vezanom za prirodne pojave) i ne odvraća nam pažnju. Roze šum je upravo onaj zvuk koji proizvode prirodni elementi, naročito prilikom nepogoda – zavijanje vetra u krošnjama drveća, šibanje grana, huk i razlamanje talasa, udaranje gromova i pljuštanje kiše – ako imamo sezonski afektivni poremećaj u odnosu na loše vreme, nepogode i oluje, ovi zvuci su magija za naš um i za našu dušu. Tada smo inspirisani, kreativni, produktivni, u balansu sa sobom i okolinom.

john fowler 397527 A šta kad si meteoropata koji uživa u oblačnosti i vremenskim nepogodama?

Pošto svet ne poznaje potpunu tišinu i uvek se nešto čuje, danju i noću, naročito u urbanim sredinama, psiholozi su se zapitali zašto ta vrsta zvuka, odnosno buke, nema efekat roze šuma? Utvrdili su da je urbani svet pun dosadnih (u nedostatku bolje reči) zvukova – žamor glasova, buka saobraćaja, obična ulična vreva koju registrujemo kad prolazimo ulicom, ne ispunjavaju potrebu mozga za stimulacijom – samo ga nerviraju. Kad tom istom ulicom prođeš dok pada kiša, osećaš se sasvim drugačije, jer šum kiše dominira i deluje na podsvest.

Zato, ako su ti je omiljeno vreme nevreme, eto objašnjenja – spadaš u onu malobrojnu grupu meteoropata koji uživaju u pljuskovima sa grmljavinom (još bolje ako dune i neki olujni vetar) i možda možeš da pomogneš sebi u održavanju balansa tako što ćeš slušati snimljene zvuke iz prirode – nepogode, kiše, razbijanja talasa, zviždanja vetra, za tebe su verovatno isto tako dobra meditacija, kao za one što slušaju cvrkut ptica, žubor potoka, zrikavce, pčelice…

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Aleksina Đorđević

Comments