Možda su to sve samo izgovori, koje oni smišljaju da bi opravdali neverstvo ili zanemarivanje partnerke, a možda su smernice o kojima treba da vodimo računa, da bismo pronašli dublje razumevanje i mogućnost sa sporazume i kompromise. Kako god, istraživanja su pokazala da kao najčešće razloge zbog kojih se upuštaju u vanbračne odnose, muškarci širom sveta navode sledeće: 

Neuhvatljive promene raspoloženja 

Možemo za to da okrivimo hormone, stres, naboj nakupljenog nezadovoljstva (i mi imamo svoja opravdanja i razloge), ili neosetljivost muškaraca, ali jedan od najčešćih razloga su česte, nagle i nepredvidljive promene raspoloženja kod žena. Bilo bi idealno kad bismo stalno mogle da budemo vedre, pozitivne, staložene i dobro raspoložene, ali idealno ne postoji. Možda treba da istražimo uzroke svojih promena raspoloženja i da poradimo na tome da muškarci to ne doživljavaju kao prekor upućen njima, kao da nešto pogrešno rade, kad ne uspevaju da nas usreće. 

Ljubomora 

Niko ne podnosi dobro ljubomoru, ni sopstvenu, ni tuđu. To zaista iscrpljuje energiju i sabotira odnos, a česti ljubomorni ispadi  (koji prositiču iz sopstvene nesigurnosti i pogrešnog shvatanja ljubavi), prosto izazivaju logičan sled događaja u smislu „ako me već optužuje da je varam, onda ću to i da radim“. Međutim, česte su i situacije kada se ljubomora javlja tek kad žena oseti da joj partner izmiče i da je sasvim osnovana. 

Sve pričaju prijateljicama 

Vrlo visok procenat muškaraca, skoro kao i kod navođenja ljubomore (preko 90 posto), ističe da im užasno smeta to što su žene sklone da o bračnoj i partnerskoj intimi pričaju sa svojim prijateljicama. Muškarci ne žele da prijateljice njihovih žena znaju sve o njihovim krevetskim performansima, ali najverovatnije je da se ne bi tako osećali kad bi bili sigurni da su odlični ljubavnici i da se žene hvale svojim uživanjem. Osećaju se ugroženo kada su svesni da žene razmatraju pojedinosti, razmenjuju iskustva, savetuju se (a verovatno se i šale na njihov račun), kao da su one u nekoj zaveri protiv muškosti. A kako izgleda kad oni sa svojim prijateljima pričaju o seksu? Pa, možda to stvarno i ne rade, barem ne na isti način kao žene, mada bismo se mi verovatno zgrozile da čujemo neke takve „razgovore“. Možda oni i pronalaze ljubavnice, da bi mogli da se hvale, jer o svojim ženama uglavnom ćute. 

Comments