pr girls aloud 431x300 Šta oblačiš večeras?

“Šta oblačiš večeras?” – je pitanje sa brojem odgovora ekvivalentnim broju kombinacija za sedmicu na lotou. Razume se da se stil mora prilagođavati situaciji u kojoj se nalazite. Takođe se razume da devojke vole doterivanje i ženstvenost. Međutim nisam mogla, a da se ne zapitam na koji način se ovo RAZUME u ženskom svetu? Da li devojke ipak malo drugačije shvataju doterivanje i (ne)isticanje ženstvenosti?

“Ma one roze helanke. Eeee molim te, nemoj presu da zaboraviš!!!”

Mačkice Tigrice. Ušle su u klub. Optička varka – pomislih u sebi. Em što su maloletne, em što su apsolutno neadekvatno obučene. M. je zgroženo prozborila: “To što imaš dobro dupe ne znači da možeš u trenerci u klub!”. U tom momentu činilo se kao najveća istina na svetu. Trenerka toliko uska da ćemo je zvati helanke ukombinovana sa air ljax patikama. Drugarica Tigrica je samouvereno odmeravala mušku ekipu za stolom pored. Taman kad mi se učinilo da je normalnija od Mačkice, oslepela sam. Šljokice, šljokice, šljokice, ipak oprostiću to se još i nosi, al’ ne, ne, ne… obuća! Ah ta prokleta obuća. Teško mi je da napišem: starke na štiklu, onaj model sa crno-belim đonom. Čini se da su me u prošlom životu surovo tukli njime pa ga zato u ovom toliko mrzim.

U nemogućnosti daljeg posmatranja ovih pojava okrenula sam glavu i shvatila da ću teško izbrisati sliku šetajućeg Las Vegasa sa ispeglanim šiškama. Par dana nakon toga baksuz facebook je morao da me podseti na Jelenu Mačkicu Jovanović i Tijanu Tigricu Munze Konza.

“Ne znam, ništa specijalno.”

Repine Iz Teretane. S obzirom da sam reči hejta istrošila na Mačkice Tigrice, za Repine ih imam tek onoliko koliko i one želju za sređivanjem. Padavičarski raspoložene stajale su za šankom i nezainteresovano cirkale pivo. Farmerke, jednobojna majica, all day long. Mislim da im je svejedno da li idu do Maxija ili u klub. Bar tako izgledaju. Ako ste u nedoumici kako izgleda frizura zvana Repina iz Teretane da vam pojasnim: to je pokušaj visokog repa koji se smorio. Smorio? Pa znate, kao posle aerobika. Naravno šminke ni u najavi. Deluju kao zagovornice onog da lepota dolazi iznutra. Samo što bih ja pre rekla da to koriste kao izgovor za saopstvenu lenjost. Sređene devojke su gledale samo sa ciljem ismejavanja njihovih napućenih usana. Iznervirana, odjednom ugledah nešto veoma zanimljivo…

“Jao sećaš se kad sam ti pričala o onoj cvetnoj košulji?”
“Da. Kevina beše?”
“Mhm, e pa moram da siđem do podruma da je nađem, valjda ću stići da je operem do večeras.”

Hipsterke. Hipsteri sem modnog stila dele i manje – više ista interesovanja, koja su alternativna kao i mesta na koja izlaze. Nenaviknuta na hipsterke u ovom klubu otvorila sam četvoro očiju. Kao da su teleportovane iz nekog drugog vremena. Fanovi bakinih aksesoara i posetioci vintaž prodavnica. Jedan totalno zaboravljeni fazon koji su ove devojke vratile na velika vrata u modu. Hvala im. Tako našminkane i obučene izgledale su neutralno i nenapadno. Zanimljivo je da su sve imale riđu loknastu kosu. Odmah sam ih prepoznala. To su bile najpraćenije Srpkinje na Twitteru. Prosto nisam mogla da verujem da se na korak od njih nalaze Mačkice i Fenserke. U istoj prostoriji to ama baš nikako ne ide.

“Želim haljinu Kim Kardashian. Dobiću nervni slom ako je ne nađem do večeras!!!”

Fenserke … ili većina svakog kluba. Narcisoidne i željne slave, sedele su i ispijale Moët. Znate, ipak ste više kul ako sedite nego stojite. Mislim ako stojite u masi retko ko će videti vaše nove pumps cipele. A u separeu kao na pijedestalu. Exposed. Baš onako kako žele. Najveselije su bile uz stihove nove Drejkove pesme Fancy. Nails done, hair done, everything done. Mogla sam da se zakunem da su se sređivale ceo dan. Na kosi se ne nazire čak ni naelektrisana dlaka Okrenem se ka drugarici sa (prvim) utiskom oduševljenja i ugledam njeno lice koje samo čeka da se prosvetlim. Prosvetljenje u vidu shvatanja da je fensi stil ipak too much i pomalo ograničen. On podrazumeva samo i isključivo ono što je u ovom momentu trendi. Pa se tako desilo da je jedna korisnica separea u želji da bude IN pomešala previše fensi komada i slobodno mogla da pređe u tabor Mačkica Tigrica. A stav im je u fazonu: “Mirror, mirror on the wall who’s the prettiest of them all?”

“Imam par ideja, videću još  koliko ih ogledalo voli.”

Srpska Gwen Stefani. I konačno je stigla V. Devojka koju verujem svi rado zapažamo. Izdvajala se iz mase zahvaljujući maštovitom stajlingu. Samo trenutak nakon pomisli da je stilista skockao, poverila mi je da je divnu košulju kupila u second hand radnji. Oduševljeno sam počela da joj vičem da je ona srpska Gwen Stefani i da mora da dizajnira jednu svoju L.A.M.B. kolekciju. Ipak su osobe koje eksperimentišu one koje stvaraju trendove. Svesna svoje posebnosti slatko se nasmejala. Znala je da ima ono nešto. Kreativnost. Mogla je da bude classy, gangsta, glamurozna, apsolutno joj je sve stajalo. Kao Beyonce. I kokošku na glavi bi znala da nosi sa stilom.

Kada smo izašle iz kluba Mačkice Tigrice su išle na jutarnji autobus, a za njima su ogovarajući ih pratile Repine. Fenserke su se ošamućene šampanjcem popakovale u kola, a Hipsterke teleportovale u svoj svet. Gwen Stefani nam je mahnula i ušla u taxi.

Nekada se čini da fraza “Živi i pusti druge da žive” prosto nije moguća. Posebno kada ljudima koji neguju osećaj za lepo u kadar konstantno upadaju oni koji ne dele ovaj osećaj. Ali…

Znate kako Maltuzijanstvo kaže da će hrane i vode biti sve manje i manje, a stanovništva sve više i više? Zbog toga se na Zemlji javljaju bolesti, prirodne katastrofe, ratovi i druge nesreće koje moraju da “potpomognu” smanjenje rasta stanovništva. Rešila sam da ovo važi i u modnom svetu. Stoga će zbog smanjenja raspoloživih, a finih obradivih materijala i konstantnog povećanja modno prosvetljenih osoba, vremenom kvaliteta u modi biti sve manje, a nekvaliteta sve više i više. Zbog toga se u modnom svetu javljaju Mačkice Tigrice, Repine i druge modne “nesreće” koje moraju da potpomognu da shvatimo šta je zapravo lepo i koliko ga treba negovati.


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments