Posle preživljavanja GOT-a uspela sam da oprostim uprošćen scenario i uopšte, sve upropašćeno u odnosu na knjige, prilično sigurna da je sam Martin blagosiljao taj varvarizam, ako mu nije baš direktno kumovao. Čak sam uspela i da potpuno prevaziđem svoju čitalačku snobovštinu i da cenim ono što serija jeste postigla – ludu popularnost i odličan kasting, prepun glavnih likova. Mislim, možete li da previdite džinovsku ulogu patuljastog Lanistera, naročito na samom kraju, kad pritajeni tigar, skriveni zmaj lepi Džoni otkrije da je srebrnokosi Targarjen u srcu i da krv nije voda i totalno ostane bez teksta („ona je moja kraljica“ je otprilike sve što je imao da kaže u poslednje tri epizode)? Ili možete li da vidite Sersei i brata joj kao sporedne likove? A tek jedinstvena Deneris? A sestre Stark? Pa izlečeni ser Džora i Sem koji ga je izlečio – a to su samo neki od onih koji su preživeli do kraja serije. „Plejada vrsnih glumaca“ kako se nekad govorilo, na šta bih mogla samo da dodam – i galaksija zvezdanih likova.

Na početku Draganove kuće (sa akcentom na drugom „a“, jer inače nije fora) bila sam mnogo mudrija, a i serijski pismenija, pa nisam očekivala ništa, samo sam bila radoznala da vidim šta će da urade sa srebrnokosim Targarjenima, kad ih ima toliko na gomili i kako će da ispričaju priču pre priče, sa saznanjem da je to uspelo jedino Lukasu sa Star Wars i da se taj uspeh završio transformacijom mlađanog Anakina Skajvokera u Dart Vejdera. Sećate li se Anakina? Dobar momak koji je postao loš momak, žanjući ženska srca širokim otkosima, sa plamenim mačem u rukama… Ah, neki simboli nikad ne dosade, a neki stereotipi su tako smrtno dosadni, a i dalje jednako delotvorni.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje serije 2022. godine (do sada)

Na TikToku masovno skakanje pritiska i padanje u nesvest ovih dana izaziva loš momak srebrnokosi Targarjen Daemnon, dok ja ne mogu da prebolim što su ga ošišali, pa svarno. Loš momak junak mora da ima dugu kosu. Ili beše dobar momak junak mora da ima dugu kosu? Nije važno, svaki epsko-fantastični junak mora da ima dugu kosu i tačka. Ne mogu da mi Daemon onoliko liči na doktor Whoa, pa stvarno, ista ćuba samo nije crna nego bela, ua, podvala.

Naravno, postoji knjiga i prilično znamo šta će srebrnokosi Targarjeni da zakuvaju, a bogami i pokusaju, ali, hej, koga je još briga za knjige? Kao da je pisani predložak obavezujući za scenariste. Ili za samog pisca. Možda jeste, ali u smislu „daj da vidimo kako da pisani prevedemo na filmski jezik, za gledaoce bez imaginacije, jer njih je više, nema veze što vređamo inteligenciju ovih što znaju sva slova“. E sad, u Draganovoj kući nemaju šta da upropaste, jer je knjiga (Vatra i krv) totalno neupečatljiva. Ja razumem crpljenje franšize, ali ova je iscrpljena odavno. Nije me iznervirala čak ni obavezna politička korektnost u vidu tamnoputog potomka valerijske krvi sa genetski nemogućom belom kosom, dok me je sličan postupak užasnuo u pobačaju na temu Točka vremena. Neki rukopisi prosto ne mogu da prežive nasilje medijske transformacije.

Pročitajte i ovo: Da li preterujete sa nostalgijom u filmovima i serijama

Dakle, prpošna Rejnira Targarjen je dosta zanimljiva, iako ni izdaleka slatka kao Deneris, a incest u razvoju između nje i ujke joj, najozloglašenijeg lošeg momka koga je filmska industrija do sada isfabrikovala, ni izdaleka ne izaziva žmarce kao onaj između Sersei i brata joj (lošeg momka koji stalno iznenađuje lojalnošću) i dobrog momka Snežnog (koga dužnost naprosto skrši, namećući mu ulogu lošeg momka – smrt je lakša od pera, dužnost teža od planine, što bi rek’o Džordan u Točku vremena) i kraljice mu.

House of Dragon, Draganova kuća, lepo napreduje i nameravam da je pratim do kraja, sa što manje predrasuda, kao da nikad ništa pročitala nisam i neću ni da pominjem luksuzne slikovnice tipa monografije koje su takođe pratile crpljenje franšize i krvi joj se napile. Zmajevi lete, srebrne kose vijore poput barjaka (možda i ujkina opet poraste), vatre plamte, krv lije u potocima. Šta više savremeni gledalac da poželi?

Naslovna fotografija: instagram.com/houseofthedragonhbo

Aleksina Đorđević

Comments