Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Evo primera jelovnika za jedan dan ove dijete:

Doručak: veliki smuti od tri banane, borovnice, datule i šolje kokosovog mleka
Užina: šaka suvih kajsija
Ručak: velika voćna salata od banana, grožđa i bobičastog voća (uz dodatak suplemetna vitamina B12)
Užina: šaka suvih smokvi
Večera: velika salata od avokada, krastavca i paradajza, prelivena maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima (so i biber)
Dezert: šaka svežih badema

Napomena – ne, nećeš biti gladna i da, možda ćeš ići u toalet češće nego obično!

Dakle, glad u ovoj “dijeti” nije opcija budući da veličina porcije nije definisana, tačnije, količina hrane je proizvoljna i možeš jesti koliko god želiš voća, koštunjavog voća i semenki. S obzirom na to da ove namirnice imaju malo kalorija, možeš lagano napuniti stomak i biti sita bez prejedanja i onog lošeg osećaja u želucu. OK, sveže voće ceo dan možda nije toliko uzbudljiva zamisao, ali makar nisi gladna.

Ono što ipak može biti neprijatno je to što će ti se verovatno stalno ići u toalet – ovakva ishrana je zapravo puna vode i vlakana koji pročišćavaju organizam jednostavno klizeći kroz digestivni trakt. Ali, sledećeg dana ćeš se probuditi pročišćena, sa ravnim stomakom i osećajem olakšanja!

Iako nigde nije jasno naznačeno, alkohol se nalazi na listi zabranjenih namirnica – ako ne možeš da jedeš brokoli, zašto bi mogla da piješ šampanjac?! Tako da, kao i svaka druga dijeta, i ova sa voćem nije prilagođena “normalnom” životu i društvenim okupljanjima. Ali, da li je to ikada ikoga sprečilo da isproba neki režim ishrane?! Ipak, ako se setimo onog gore procenta odnosno činjenice da na voćnoj dijeti možeš biti i sa 75% voća, a 25% neke druge hrane… Hm… Da li to znači da smemo da varamo? Možda, ali obazrivo! Svakako ti neće prijati da pojedeš “kamen” nakon ovako laganih obroka.

Zaključak? Čak i sa pravilom 75% (i pod uslovom da preostalih 25% bude lagano i što zdravije), voćna dijeta bi trebalo da učini da se osećaš sveže i energično, da budeš manje naduta, ali i da promeniš odnos prema hrani i učiniš i njega zdravijim i čistijim. Ipak! Može se reći da 100% voćna dijeta na duže staze nije dobra u istoj meri kao što nije dobra ni tipična američka ishrana koja uključuje mnogo brze hrane, zato je preporučljivo da jedan obrok ipak obogatiš i drugim hranljivim sastojcima poput proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, nemoguće je dobiti sve potrebne vitamine i minerale samo iz voća – nedostajaće ti vitamin B, omega-3 masne kiseline, gvožđe, cink, vitamin D, a visok nivo šećera, iako iz voća, tebi možda neće prijati.

Zato, ako sve ovo uzmemo u obzir, voćna dijeta je u redu povremeno, nekoliko dana, bez preterivanja i nikako kao stil života već samo kao svojevrsni detoks. Prosto, ne obezbeđuje sve što nam je potrebno. Ipak, ono što iz nje možemo naučiti jeste to da jedemo što više sveže hrane, a da što je moguće više izbegavamo prerađevine – da učinimo svoju ishranu čistom i jednostavnom. Da slušamo svoje telo i brinemo o njemu. A idealna dijeta? Znamo i sami – balansirana, umerena i ona koje možemo da se pridržavamo tokom celog života.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Ivana

Editors choice