Starinski pojam zabavljanja, koje sada već svi zovemo dejting, nije zamenjen samo savremenim engleskim pojmom, nego kompletnim odnosom dvoje koji se jedno drugom sviđaju i žele da budu zajedno. Zabavljati se sa nekim, zaista je u prošlom veku podrazumevalo neku zajedničku zabavu, izlazak u provod, u šetnju, na ples, u bioskop, u prirodu, vožnju biciklom, zajedničko bavljenje nekim sportom. U savremenim vezama izlasci su zamenjeni kućnim viđanjem, uvek po istoj šemi. Odeš kod momka da gledate film, a to znači da će biti seksa, a možda čak i odgledate taj film. Da li se pojam zabave promenio, zahvaljujući savremenim tehničkim dostignućima, ili više nema vremena za bilo kakvu drugu vrstu zabave, jer svi imaju prepun dan nekakvih obaveza?

I onda dođe vikend i da bi se u paru opustili i družili, radije idete kod njega, nego da negde izađete. Dnevne organizacije, izleti i sport gotovo da ne dolaze u obzir. Možda zato što već imate svoj sportski raspored u teretani, ili nešto trenirate, idete na jogu ili neko slično vežbanje. Ali parovi su se i ranije bavili sportom i raznim hobijima, pa su se ipak malo više pojavljivali u javnosti, imali i neke druge zajedničke sadržaje, osim prisnosti pred TV-om. Deleći raznovrsne sadržaje i baveći se zajedničkim aktivnostima, makar to bila obična šetnja, imate priliku da se bolje upoznate. Ne zato što ćete sa partnerom više razgovarati nego u krevetu, nego zato što ćete videti jedno drugo u različitim situacijama i interakcijama sa okolinom.

1111 Šta se dogodilo sa PRAVIM zabavljanjem?

Možda se vaš partner plaši pasa; voli da hoda brzo i energično; zastaje i posmatra, zapaža i komentariše okolinu, ćuti dok hoda, a stane kad hoće nešto da kaže; pridržava vas kad prelazite ulicu; ume neprijatno da se zagleda u ljude – a vi sve to ne znate o njemu, jer ne hodate zajedno. Ne šetate, nego samo ležite zajedno i nemate ništa od ovih, naizgled, nevažnih informacija o ponašanju svog partnera, koje zapravo, mnogo govore i razotkrivaju. Vi možda i ne znate da li je vaš partner ljubazna i druželjubiva osoba ili je hladan i rezervisan, jer ga ne viđate u situacijama u kojima ima interakciju sa okolinom. Nekome ko je vrlo radoznao u krevetu i krajnje spretan u tehnici, možda nedostaje samopouzdanje u prodavnici, u susretu sa nepoznatim ljudima i uopšte ima nizak nivo socijalnih veština – nešto što biste uvideli za manje od mesec dana zabavljanja kroz izlaske i druženja, a što nećete znati o njemu ni posle šest meseci krevetskog zabavljanja.

Comments