Bilo da je dečko raskinuo sa tobom ili si ti raskinula – raskid boli. U nekom trenutku si mislila da je ta osoba tvoja srodna duša, a onda je naišao raskid i ti još uvek ne možeš emotivno da se oporaviš. Tada počinješ da misliš da želiš nazad bivšeg partnera i misliš da vašoj ljubavi treba dati još jednu šansu.

No, uzmi u obzir da vraćanje bivšem nije uvek idealna ideja. Razmisli, da li želiš da mu se vratiš zato što je tuga prevelika ili zato što se plašiš da budeš sama? Plašiš se života bez njega. Nešto te je poremetilo i znaš da si uvek njemu mogla da se obratiš, a sada toga više nema. Emocije mogu da nas prevare. Zato je potrebno da dobro razmisliš da li je dobra ideja da probaš da obnoviš kontakt i vašu vezu. Ovo su stvari o kojima treba da razmisliš kada si u takvoj situaciji.

Zašto baš sada želiš da mu se vratiš?

Zapitaj se da li si usamljena ili ti nedostaje baš on i vaš odnos. Postoji razlika kada se nekome vraćamo iz usamljenosti i kada se nekome vraćamo iz ljubavi – i moraš da je razlučiš u svojoj glavi.

Takođe, razmisli zašto baš u ovom trenutku želiš da obnoviš vašu vezu. Da li postoji neki posebni okidač zašto su ti baš sada te misli u glavi? Da li ti se događa nešto što ti je izuzetno stresno, da li si imala neki neuspešan dejt ili si shvatila koliko ga voliš i da nikada nije prestao da ti nedostaje? Nemoj da se javljaš ako nisi sigurna šta je odgovor na ovo pitanje.

Da li si sad u vezi ili si single?

Sasvim je druga stvar kada ti nedostaje dečko dok si single, a mnogo je komplikovanija ako razmišljaš o bivšem dok si u vezi sa nekim drugim. Ako si u novoj vezi, vrlo je moguće da upoređuješ bivšeg sa svojim sadašnjim dečkom. Nekad to i namerno radiš, da ne bi dozvolila sebi da ti se jave emocije prema novoj osobi.

U tim trenucima kada si sa novim dečkom, zapitaj se da li ti nedostaje tvoj bivši ili ti nedostaje kako je bio pažljiviji prema tebi i kako je nešto radio drugačije. Prosto, nekad je potrebno da daš vrmena novoj osobi da ti uđu pod kožu njene navike, jer to je neko sasvim nov u tvom životu.

Budi svesna toga da je javljanje bivšem često greška, jer obično postoji veoma dobar razlog zašto ste se rastali.

Koji je razlog zbog kog ste se rastali?

Postoje razni razlozi zbog kojig može da dođe do sloma veze. Neki od njih su popravljivi, neki nisu. Na primer, ako su vam se razdvojili životni putevi, ako više nemate iste ciljeve i pogled na život – to znači da vas dvoje nikad nećete moći da imate srećnu vezu. Prosto, želite druge stvari.

Da li se u vezi dogodila prevara? Ko je bio prevaren? Prevara ne mora nužno značiti kraj veze, ali jeste nešto što će ostaviti dubok ožiljak u njoj.

Da li se veza završila velikom svađom? To bi mogao biti znak da je neophodno da vas dvoje popričate hladne glave i razmislite šta zaista želite da uradite sa životom.

Da li postoji mogućnost obnove veze?

Nema mnogo smisla da insistirate da budeš u vezi sa nekim ko ne želi da bude u vezi sa tobom. Da li tvoj bivši ima novu devojku? Ako je odgovor da, onda je bolje da ništa ne potežeš i praviš “špansku seriju” bez potrebe.

Da li tvoj bivši želi da ponovo bude u vezi sa tobom? Da li ti piše, da li ti je rekao da mu nedostaješ? Ako si dobila ovakve poruke, sasvim je normalno što razmišljaš da se vratiš bivšem. I tad opet treba da razlučiš da li ti on nedostaje ili ti nedostaje veza, da li je moguće popraviti probleme koje ste imali dok ste bili u vezi?

Ako imaš poteškoća da odgovoriš na sva ova, ni malo laka pitanja, popričaj sa psihoterapeutom. Zašto to preporučujemo? Zato što je psihoterapeut osoba koja te ne poznaje, nije tvoj prijatelj, a pomoći će ti da odgovoriš sami sebi na pitanja koja te muče, bez da sugeriše koji je odgovor na njih. 

Pored toga, možeš voditi dnevnik, zapisivati svoje misli o bivšem i voditi računa o tome da li se one menjaju iz dana u dan ili su konstantne.

Naslovna fotografija: isntagram.com/whiskyouth

Jovana Petković

Comments