Kako žena završi na poziciji „druge“? Kako sebi dozvoli da bude sporedna, ljubavnica, tajna, zabranjeno voće? Dogodi se – ponekad žena svesno uđe u takav odnos, jer joj tog momenta odgovara, jer stvari nisu ozbiljne, jer veruje da može s tim da se nosi. Ponekad se dešava bez ikakve odluke – odnos koji je bio bezazlen nekako preraste u aferu i dok se osvestiš, već je kasno. Već si upletena, grize te osećanje krivice, ljutiš se na sebe i situaciju u kojoj se nalaziš, osećanja su proradila i zaljubljena si, pa ne želiš da se pomeriš i nadaš se da će on na kraju odabrati tebe. Ponekad on to i uradi – okonča svoj „regularni“ odnos i žena broj 2 postane žena broj 1, ali to obično nije hepiend, iako jeste ispunjenje želje. Dakle, šta se odvija u glavama „drugih“ žena i kakva je mentalna postavka dobrovoljne učesnice u trouglu?

Pita se kako joj se to dogodilo 

Nikada nije ni pomislila da bi sa nekim mogla da deli muškarca, ili da bi je osećanja na to navela – možda je išla dotle da razmišlja o opraštanju prevare, ili je čak tu situaciju proživela. Ali, da joj je neko rekao da će biti ljubavnica, oštro bi ga izgrdila, ističući svoje principe i stavove. Kako joj se desilo da principi i stavovi toliko zakažu i olabave, da joj uopšte ne pružaju nikakav oslonac u toj komplikovanoj situaciji? Kako joj se desilo da se toliko zaljubi, da pristane na sve? Ma da uopšte ne primeti kuda to „sve“ vodi? Od prijatnih razgovora, sasvim bezazlenih, preko povremenih odlazaka na piće (nema tu ničeg lošeg) do odlaska u krevet (bila sam luda, ili začarana), do nemogućnosti da se odupre i da izađe iz kruga u kome je zarobljena. Da li se oseća zarobljeno? Čemu se nada? Ne zna, ali zna da će i dalje pristajati na sve, zbog ljubavi. 

Adrenalinska zavisnost 

Osećanje da imaš tajni život, da te neko želi i zbog tebe rizikuje svoju stabilnost, porodicu, ugled, vrlo je opojno. Kao droga. Ovo je oblik adrenalinske zavisnosti – biti ljubavnica donosi uzbuđenje i osećanje posebnosti. Žena ima tajnu, koja je angažuje, održava vitalnom i svi joj upućuju komplimente – kako blista kao da je zaljubljena. U suštini, to je uživanje u osećanju probuđenosti, u pojačanom dotoku životne energije, u uzbuđenju, bez razmišljanja o tome šta je čeka, kada se to uzbuđenje potroši, i bez strahovanja da će uzbudljivost takvog načina života postati sputavajući šablon i kao takav, nezadovoljavajući i dosadan. 

Comments