Prijateljstvo sa povlasticama spada u oblast komplikovanih i nedefinisanih veza, koje umeju da se razvlače i traju i u kojima opstajete, uprkos nezadovoljstvu svojim položajem. Prijatelji koji imaju seks, sklapaju ugovor koji u početku izgleda kao sjajno rešenje za obe strane. Svako ostaje u svojoj zoni komfora, zadržava slobodu, uživa u seksu, a prijatelj se ne pretvara u partnera, nego ostaje prijatelj – neko ko te podržava, voli, raduje i kome je stalo do tvoje dobrobiti.

Emotivni ugovori su isti kao oni sa bankama. Uzmete kredit prijateljstva sa povlasticama i posle čupate kosu, kad varijabila krene da vam naplaćuje izbor. Pa nismo se tako dogovorili, mislite vi, a ispada da jeste. Pa zar ne možemo da promenimo dogovor i napišemo novi ugovor, pitate se, a ispada da ne možete. Jer druga ugovorna strana uopšte nema nikakav interes u menjanju ugovora. Ako raskinete ugovor, plaćate poene. Ostajete i bez prijatelja i bez seksa. Zato ostajete zaglavljeni u prijateljskoj seks šemi, nadajući se da će prijatelj promeniti stav, ili da ćete usput sresti nekog sa kim možete da imate običnu, regularnu, normalnu partnersku vezu. U suštini, i vas u lošem ugovoru zadržava računica, a verovatno ste baš slabi u matematici.

par 5 Šta vas drži ZAGLAVLJENE u prijateljstvu sa povlasticama?

Ne znate šta hoćete

Eh, kao da je lako znati šta hoćeš! Pokušavaš da shvatiš, polaziš od onog što nećeš, a na kraju ispada da na sve to što nećeš, pristaješ zarad onog malog dela koji dobijaš od svega onog što bi možda htela, kad bi tačno znala šta hoćeš. Hoćeš slobodu, ali i vernost. Partnerstvo, ali i prijateljstvo. Vezu, ali bez obaveza. Kao u Baš-čeliku – evo ti ključevi od svih vrata, ali ova nikako ne otvaraj. A nekako baš ta vrata moraš da otvoriš, ili da crkneš. Pa tako ispada da imaš sve što hoćeš, a ipak hoćeš i sve drugo, iako ne znaš tačno šta je to drugo. Nikako ti se ne uklapa ograničenje na ono što si izabrala. Kalkulišeš – i sad kad bi ta veza prerasla u pravu vezu, sa njom bi došli i svi oni problemi posesivnosti i zasićenosti, a onaj ko je dobar kao prijatelj i seksualni partner, možda uopšte ne bi bio dobar kao partner u ozbiljnoj vezi.

Comments