happiness is a warm puppy Šta znači biti srećan?

“Blago njemu, koliko je on srećan! Ima sve u životu: zdravlje, novac, devojku, prijatelje… Ništa mu više ne treba!” Koliko ste puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu? Da li je tako zaista?  Odgovor je, pogodićete, NE. Šta je zapravo sreća i šta nam je potrebno da bismo sebe smatrali srećnim i zadovoljnim ljudima?

Jednostavnog odgovora nema. Sreća je naime, osećanje velikog zadovoljstva kada ispunimo neku od svojih želja. Svi ćemo se složiti sa ovim. Recimo, dugo ste želeli da kupite određene cipele i konačno ste zaradili novac za iste. Naravno, presrećni ste. Ali koliko će to stanje trajati? Mesec, godinu dana ili čak 10 godina? Jednom će vam dosaditi, poželećete neke druge ili ćete se jednostavno navići na činjenicu da imate dugo željene cipele i to vam više ništa neće značiti. Ovo se odnosi naravno i na naše uspehe i postignuća u intelektualnom smislu,  ne samo na materijalno.

Zato se kaže da su oni koji imaju sve  često najmanje srećni. Jednostavno, posle nekog vremena, prestanu da žele, ne postavljaju pred sebe nikakve ciljeve i ništa ih ne može iznenaditi. Sećate se, čak i Desanka Maksimović u jednoj pesmi kaže “jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da”. Stručnjaci tvrde da ciljevi koje osoba sebi postavlja pokazuju njenu buduću orijentaciju i smisao života. Sreća nije povezana samo s ostvarenjem naših ciljeva – sreća je i ono što osećamo na putu prema cilju (Emmons, R.A, 2003).

Budite kreativni, postavljajte pred sebe kako male, tako i velike životne ciljeve. Svakodnevne,sitne želje su tu da nas podstaknu, motivišu, izgrade nam samopouzdanje i veru da možemo postići više, ali nemojte zaboraviti da one nisu dovoljne. Ne dozvolite sebi da se zadovoljite malim postignućima, idite korak dalje i želite mnogo. Niko ne garantuje da ćete uspeti, ali ako ne pokušate sigurno je da nećete. Ništa se neće desiti samo od sebe. “Svako je kovač svoje sreće.”

Istraživanja su pokazala da ljudi najčešće smatraju sebe nesrećnima “kada ništa ne rade”, a srećni su dok rade, iako ne mogu tačno definisati šta je to što ih čini srećnima. Pojedinci kao odgovor na to pitanje opisuju svoje životne želje, ciljeve  i planove za budućnost.

Sa druge strane, želela bih da napomenem da sreća ne mora biti samo ostvarenje nekog cilja ili rad na tome. Štaviše, mnogo je lepše pronaći je u svakodnevnom životu. Samo pomislite koliko uživate dok ispijate kafu sa prijateljima, šetate se po sunčanom danu, slušate vašu omiljenu pesmu ili praktikujete neku drugu, vama posebno dragu aktivnost. Problem je što najčešće nismo svesni koliko smo srećni. Zato, učinite danas  nešto za sebe, nabacite osmeh na lice i pođite… Kuda? samo Vi znate.


Andrijana Cvijović je studentkinja psihologije koja u slobodno vreme uživa u čitanju, kafenisanju i kafanisanju. Veliki hedonista čiji je životni moto “You can if you think you can!”

Comments