Veze su veoma relativna stvar. Kada pričamo o vezama iz pogodnosti uglavnom mislimo na one veze u kojima ste, jer, eto, vezali ste se za nekoga i tako vam lepo ide već godinama – pa što biste prekidali. Ne kažemo mi da ne uspevaju duge veze gde ste oboje upućeni jedno na drugo do te mere da znate sve jedno o drugom i ne želite da stavite tačku na svoj mali svet. Uspevaju i te kako.

Dvoje su se tako smuvali i venčali i živeli srećno do kraja života. Ali mi pričamo o drugom tipu veze.

Ako ste sa nekim samo zato što vam je tako zgodno, jer ste upali u kolotečinu i preveliki vam je problem da raskidate, ne želite da prolazite kroz to niti da svog partnera izlažete takvom stresu, zato što je tako dobar prema vama i zato što vam svi kažu da je on čovek za vas – e, o tim vezama pričamo.

Zaslužujete nekoga pored koga se VI osećate kao da ste pronašli osobu koja je za vas. Nekoga ko vas pomera iz koloseka konstantno i uz koga osećate u isto vreme i mir, staloženost, sigurnost, ali i uzbuđenje i neizvesnost.

Hoćemo da kažemo da je i te kako moguće da nakon nekoliko meseci sa popriličnom tačnošću utvrdite da li ćete moći da se nosite sa nečijim osobinama pod stare dane. Da li je taj neko osoba sa kojom zaista želite da provedete svoj život. A proces procenjivanja takvih stvari inače traje mnogo duže nego što bi trebalo.

Ne treba vam veza od tri godine da biste procenili da li nekoga želite pokraj sebe još tri godine, pet godina, ceo život. Jeste, kad se tek smuvate zaljubljeni ste i ne vidite dobro pred sobom. Vidite, ali vidite i svoje iluzije koje ste projektovali u tu osobu. Vidite sve što ste vi o toj osobi izmaštali.

couples tumblr photographyblack and white couple love vwscocqt Stavite tačku na veze iz pogodnosti

Ali nakon par meseci i te kako je moguće da ipak malo bistrije glave sagledate svog partnera. Da shvatite da je i on u tu vezu ušao sa podjednakom količinom mana, navika, problema, iluzija i tripova kao i vi. I on je samo osoba, isto kao i vi. Nije Bog, iako je vama tako izgledao na početku.

Nemojte u glavi graditi kule i gradove sa nekim za koga ni sami niste sigurni da li sa njim želite da izgradite temelj.


Una Hadži – Nikolić

Comments