Ne možete da izbegnete bolna iskustva u životu i u određenim periodima nađete se na nekoj prekretnici i na koju god stranu da pogledate, ne vidite izlaz. Pitate se zašto se to vama dešava, zašto ste kažnjeni, prokleti, zakinuti, besnite i očajavate – i ništa. Zato što zapomaganje u ovakvim situacijama ne pomaže, kao ni samosažaljenje i osećanje uvređenosti, jer Univerzum nije fer prema vama. Ali vi ne vidite šta biste mogli da uradite i šta bi moglo da vam pomogne i zato ste još i dodatno uplašeni i pod stresom. Uzde su vam se otrgle i život galopira, a vi ćete pasti svakog momenta – ili već osećate da ste pali i da ste pregaženi. Iskusili ste bol, tugu, očajanje, strah, bes, malodušnost, beznađe. Da li zaista mislite da je to besmisleno? Mudri kažu da se sve događa sa razlogom i smislom, iako to ne možemo da uvidimo dok se događaju strašne i teške stvari – ali to su lekcije, čiji ćemo nauk shvatiti kad kroz njih prođemo i preživimo. Iz takvih iskustava se raste, sazreva, stiče mudrost – tako je predviđeno, tako je život zamišljen, dizajniran, programiran. Ali vi niste bespomoćni – postoji nešto što možete da učinite. A to je upravo da shvatite životne lekcije, da im se ne opirete, da prihvatite da sve ima svoju svrhu i smisao i da steknete to iskustvo koje vam se nameće i tu mudrost koja dolazi kad prođete kroz vatru i vodu.

Ostanite realni

To je zaista najteže, jer vas ometaju brojna sukobljena osećanja, a pritom, kao da vas niko ne razume. Pa, niko nije u vašoj koži i jedino vi sami možete da razumete sebe. Zato pokušajte baš to – da razumete svoju situaciju, da razmotrite činjenice sa jedne strane i osećanja sa druge i da ustanovite svoj položaj u tom trenutku.

Postavite sebi neka bitna pitanja – zašto se ne nalazite tamo gde želite da budete? Gde ste bili pre toga? Šta vam je najteže u trenutnoj situaciji? Da li vaše stanje vodi ka konstruktivnim odlukama ili u još veću patnju? To je način da proširite svoju perspektivu i da analizirate svoju trenutnu situaciju, gledajući sebe malo sa strane – a takva perspektiva vam je potrebna da biste mogli da budete potpuno iskreni prema sebi. Da priznate i shvatite osećanja koja vam se ne sviđaju, kojih se bojite, koja vas poražavaju i nagone da dalje preispitujete temeljne aspekte svog života. Uradite sve to – izvrnite sebe kao rukavicu, dovedite u pitanje sve svoje vrednosti, principe, postupke, odluke – uzdrmajte temelje svog života i gledajte šta je ono što izlazi na površinu.

Oprostite sebi

Pa, ovo je drugi najteži korak (u ovom procesu nema lakih koraka) – videćete da je teže oprostiti sebi, nego drugima. Ali oproštaj je neophodan za isceljenje i povratak ravnoteže. Zamislite da ste sebi najbolja prijateljica, osoba koju volite, cenite i poštujete i do čijeg vam je dobra izuzetno stalo. Sigurno niste nikada ni zamerali svojim prijateljima što pokazuju slabost, što su slomljeni, uplašeni i što se ponašaju sumanuto u teškim trenucima – a i ako jeste, brzo ste im oprostili, kad ste shvatili kako se osećaju i zašto ne vladaju sobom. Primenite to isto razumevanje i ljubav na sebe – oprostite sebi što se raspadate i ne možete da se sastavite, što ste postali uskogrudi i sebični u svom stanju (baš vas briga kako se osećaju drugi, pa i oni najbliži), što ste se sveli na preživljavanje dan za danom, što ste mračni, negativni, izgubljeni, uplašeni, osorni, grubi, zli. To je sve deo vašeg unutrašnjeg bogatstva, a vaša najveća ljudska moć jeste u razumevanju, prihvatanju i opraštanju. Oprostite sebi – sve.

Comments