Stefan Gajić je trenutno najmlađi art direktor na marketinškoj sceni regiona. Već iz ove rečenice je jasno da Stefan (24) iza sebe ima neprocenjivo iskustvo. Diplomirao je na smeru Industrijski i produkt dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a potom bio stipendista prestižne njujorške škole za vizuelne umetnosti. Sarađivao je sa najvećim kompanijama i brendovima i ilustrovao naslovnice magazina. Uz najveća imena svetskog dizajna, njegovo originalno grafičko rešenje na temu tolerancije uvršteno je u internacionalnu izložbu plakata. Nakon što je prošle godine pobedio na KAKTUS takmičenju mladih talenata, isti uspeh je ostvario i ove godine, osmislivši kampanju u želji da se žrtvama seksualnog nasilja pruži podrška i odgovor na pitanje koje jedan deo javnosti postavlja žrtvama – zašto nisu rekle ranije…?

Stefan Gajic Direct Media United Solutions 1 Stefan Gajić, art direktor firme Direct Media United Solutions: „Autentičnost dizajna je ono što prodaje proizvod“

Q

Počećemo od najsvežije vesti, a to je da si kao idejni tvorac kampanje Kad budeš bila spremna osvojio ovogodišnju KAKTUS nagradu u kategoriji Pojedinačni radovi – video. Reci nam nešto više o kampanji. Šta ti ova nagrada govori?

A

Kad budeš bila spremna kampanja je za nas vrlo važna tema. Kada je krenuo #MeToo pokret kod nas – primetili smo da je bilo mnogo burnih reakcija. Zaista smo hteli da napravimo nešto što će ljudima pomoći da razumeju da je žrtvama sekusalnog nasilja potrebno vreme da izađu u javnost.

Mislim da upravo ova kampanja govori koliko je iskustvo agencije važno u realizaciji. Saradnja sa Alma Quattro je omogućila da veoma važan projekat dođe do velikog broja ljudi. Retko se desi da jedna kampanja ovakvog tipa dobije podršku javnosti, struke i svih kolega iz industrije.

Q

U firmi Direct Media United Solutions vršiš funkciju art direktora. U čemu se ogleda tvoja uloga? Kako izgleda tvoj radni dan?

A

Prosto rečeno, ostatak tima i ja smo tu da osmislimo adekvatnu komunikaciju za klijente – komunikaciju koja pomera granice i koja dobro izgleda. Svako od nas svojom različitošču i stručnošću doprinosi kreativnom procesu. Retko se desi da su dani isti! Sastanci, mejlovi, provera stvari koje radimo, pozivi, sve su to uobičajeni činioci dana. Jedini način da ostanemo sveži i da izbacujemo dobre stvari je da izađemo iz svakodnevnih rituala.

Stefan Gajic Direct Media United Solutions 5 Stefan Gajić, art direktor firme Direct Media United Solutions: „Autentičnost dizajna je ono što prodaje proizvod“

Q

Šta je sve potrebno da bi se došlo do pozicije najmlađeg art direktora na marketinškoj sceni regiona?

A

Imao sam mnogo sreće da dobijem podršku od ljudi koji su mogli da me usmere na dobar put. Imati dobre mentore je veoma važno za lični napredak. Nekad su mentori fizički pored vas, a nekad su i online, ali da bismo razumeli šta nam kažu, treba mnogo da radimo. Kada počinjete, morate da slušate i radite. Ego je ubica, ne samo kreativnog procesa, već i karijere. Kada naučite određene stvari, dođe vreme da ih primenite, a nakon toga dolaze titule i priznanja.

Q

Uz Saru Radović, pobedio si i na prošlogodišnjem takmičenju KAKTUS Talents, na kom je učestvovalo 16 timova mladih talenata iz agencija u Srbiji starosti do 32 godine. Iskazali ste kreativnost i inovativnost u okviru kategorije Kreativna upotreba medija, gde ste odgovorili na brif u roku od 48 sati. Šta je vaš rad posedovao, pa se izdvojio od ostalih?

A

Imali smo jedno drugo! Zato je tim toliko važan u radu. Kada smo dobili brif i zadatak, veoma lako smo se podelili i bili međusobna podrška. Veoma dobro se poznajemo i to nam je uštedelo mnogo vremena. Na većini festivala, ideje i projekti su veoma sličnog kvaliteta i rezlutata, a sve one male stvari, dodatna preciznost, dobri temelji, šira slika itd. predstavlja ono što će vaš rad staviti ispred drugih.

Stefan Gajic Direct Media United Solutions 6 Stefan Gajić, art direktor firme Direct Media United Solutions: „Autentičnost dizajna je ono što prodaje proizvod“

Q

Nakon Slavimira Stojanovića, drugi si umetnik iz Srbije čije je originalno grafičko rešenje na temu tolerancije uvršteno u izložbenu postavku plakata, uz najveća imena svetskog dizajna. Iz lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta, na maternjem jeziku si ilustrovao reč tolerancija. U pogledu dizajna, šta je sve potrebno da bi se privukla pažnja ljudi? Šta je to što prodaje proizvod?

A

Kada me je Mirko Ilić pitao da li želim da budem deo Tolerance projekta, nisam mogao da poverujem da sam dobro pročitao mejl. Ovo je za mene velika čast i veoma sam zahvalan na prilici da budem deo ovog globalnog projekta sa pojedinim najvećim umetnicima i dizajnerima na svetu. Bio sam veoma ponosan. Takođe, imao sam veliku želju da napravim rešenje koje najbolje oslikava mene kao autora. Mislim da je to negde i odgovor… autentičnost. Jasna i autentična komunikacija uvek dođe do korisnika.

Q

Sarađivao si sa pojedinim najvećim kompanijama i brendovima, i ilustrovao naslovnice magazina. Nabroj nam nekoliko.

A

Mislim da je to san mnogih dizajnera – da u jednom trenutku dizajniraju i za print publikaciju. Imao sam sreće da radim i za publikacije koje pratim, Harper's Bazaar i Nedeljnik. U pitanju su naslovne strane i unutrašnji layouti. Mnogo je lep osećaj kada vaše rešenje spazite na trafici, a još lepši kada vidite da neko čita tekst koji ste vi ilustrovali!

Stefan Gajic Direct Media United Solutions 7 Stefan Gajić, art direktor firme Direct Media United Solutions: „Autentičnost dizajna je ono što prodaje proizvod“

Q

Opiši nam svoj put školovanja. Studirao si industrijski i produkt dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti, a bio si i stipendista Škole za vizuelne umetnosti u Njujorku?

A

Iako sam imao priliku da formalno obrazovanje steknem u Srbiji, SAD i nakratko u Italiji – što je svakako imalo uticaja na moj budući rad. Smatram da školovanje nije samo formalnog karaktera. Volim da kažem da je moj put ka svetu dizajna krenuo od detinjstva – uz stariju sestru, koja je imala presudan uticaj na odabir mog životnog poziva. Kada govorimo o formalnom obrazovanju na navedenim institucijama, želim da istaknem da se svaka od njih fundamentalno razlikovala i da su mi ponudile drugačiji pogled na dizajn, što je u našem svetu od presudnog značaja.

Q

Kad bi sumirao sve navedeno, da li postoji određeno grafičko rešenje na koje si najponosniji, ili koje bi izdvojio iz određenog razloga?

A

Pored komercijalnih projekata, veoma mi je drago rešenje BORAC koje je posvećeno mojoj baki koja se izborila sa kovidom. A tu je i EU Loading rešenje koje ilustruje odrastanje i pogled ka EU cele jedne generacije.

Stefan Gajic Direct Media United Solutions 3 Stefan Gajić, art direktor firme Direct Media United Solutions: „Autentičnost dizajna je ono što prodaje proizvod“

Q

Radiš li trenutno na novom projektu?

A

Trenutno radimo na nekoliko projekata koji bi trebalo da budu lansirani početkom 2022. godine. Veoma sam uzbuđen za sve što treba da izađe. Kao osoba koja mrzi spojlere jedino što mogu da kažem je – stay tuned.

Fotografije: WANNABE Media

Dušan Veselinović

Comments