Smatrali su da je u svetu mode uspela samo zahvaljujući ocu, bivšem Bitlsu (Beatles), Pol Mekartniju (Paul McCartney). Uprkos tome, njeno stvaralaštvo postalo je cenjeno širom sveta. Na taj način Stela Mekartni (Stella McCartney) uspela je da izađe iz senke svog oca i stvori sopstveno modno carstvo.

Stela Mekartni rođena je 13. septembra 1971. godine u Londonu. Kao dete, proputovala je svet sa roditeljima i njihovim bendom The Wings. Iako je imala mogućnosti za mnogo više, školovala se u državnoj školi i živela životom svakog prosečnog tinejdžera.

Stella je počela da stvara u 13. godini, kada je napravila svoj prvi komad, jaknu. Od tada, počinje da radi sitnije poslove za velika imena kao što su Kristijan Lakroa  (Christian Lacroix) i Edvard Sekston (Edward Sexton).

Oštri krojevi, ali i seksi detalji i ženstvenost bili su prisutni već u njenoj prvoj kolekciji. Nakon samo još dve kolekcije, 1997. godine postavljena je za kreativnog direktora pariske modne kuće Chloe, prateći stope slavnog kolege, Karl Lagerfeld-a. Kreator, ipak, nije bio zadovoljan izborom, pa je izjavio: ” Trebalo je da unajme veliko ime, što i jesu uradili, ali u muzici.” Međutim, Stella je svoj posao odradila izvanredno.

2001. godine Stela Mekartni lansirala je svoju istoimenu modnu kuću, u sklopu Gucci Group-a. Kako je ceo život vegeterijanac, ona ne koristi krzno i kožu u svom dizajnu i bori se za prava životinja. U saradnji sa Adidas-om, na nekim modelima može se videti natpis ”pogodno za vegeterijance koji se bave sportom”.

Stella je kreirala i za Madonu (Madonnu), Eni Lenoks (Any Lennox), likove Gvinet Paltrov (Gvinet Paltrow) i Džad Lou (Jude Law) u filmu ”Nebeski kapetan i svet sutrašnjice”, za LeSportsac, Gap, a najuspešnija je bila jednokratna kolekcija ”Stella McCartney for H&M” koja je prodata u rekordnom vremenu.

Stela je svoje kreacije obeležila već pomenutim odlikama, ali i pristupačnijim cenama, pa su tako njene kolekcije prodavane širom sveta. One ženama stvaraju samopouzdanje i otkrivaju njihovu lepotu. Samim tim, ova kreatorka je zasluženo do sada osvojila desetak prestižnih nagrada, u Evropi i Americi, ali jedna koja se izdvaja je nagrada za borbu protiv raka, 2003. godine u Los Anđelesu.


Dunja Bajić je u stanju da nađe inspiraciju skoro u svemu. Pored muzike i voljenih ljudi, moda je čini najsrećnijom. Voli citate i često se vodi njima. Coco Chanel joj je do sada rekla najviše korisnih stvari.

Comments