Kažu ljudi, a i Prljavo kazalište: “Sve je lako kad si mlad!” Ali kad pripadaš britanskoj kraljevskoj porodici, deluje da je sve lako i sa punih 85 godina. Naime, britanska kraljica Elizabeta Druga (Queen Elizabeth II) ove godine, 6. februara, proslavlja 60 godina otkako je stupila na presto, takozvani dijamantski jubilej. Ovakav jubilej zahteva višemesečni angažman i raznorazne posete gradovima širom Velike Birtanije, kao i zemljama Komonvelta, te će u 2012. godini cela kraljevska porodica biti zadužena da predstavlja kraljicu na organizovanim skupovima, svetkovinama i proslavama. Mnogi se pitaju da li će bakuta uspeti da podnese toliko uzbuđenja, a gospođa kraljica, koja je već postala i prababa, redovno jaše trkačke konje na svojim imanjima, održava formu šetnjama i propisanom ishranom, ima Facebook stranu sa preko 300,000 fanova i definitivno je rešila da obori rekord kraljice Viktorije koja je 63 godine vladala kraljevstvom, što je rekordno trajanje boravka na prestolu u Velikoj Britaniji.

Kraljica Elizabeta II na svom vencanju1 Stil moćnih ljudi: 60. dijamantski jubilej   bakuta je neuništiva

Kraljica Elizabeta II na svom venčanju

Godina kraljičinog dijamantskog jubileja, iako je svuda kriza, neće biti ništa manje raskošna nego što je očekivano. U Bakingemskoj palati tokom avgusta biće izloženi kraljevski dijamanti koje je nasledila od kraljice Viktorije (Queen Victoria), a izložba će prikazati istorijat korišćenja i nošenja dijamantskog kompleta u okviru kraljevske porodice u razdoblju od dva veka. Specijalno izrađene dijamantske minđuše i ogrlicu kraljica je nosila na dan kada je krunisana u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 1953. godine. Za svoj jubilej nosiće istu krunu koju je tom prilikom nosila i kraljica Viktorija, a koja je izrađena od 1,187 sitnih dijamanata. Izložba će obuhvatiti još vrednog i unikatnog kraljičinog nakita namenjenog za specijalne prilike, uključujući i čuvenu “bakinu dijademu” (granny’s tiara) koja se prenosi sa kolena na koleno, obično kao svadbeni poklon.

Krunisanje kraljice Elizabete Druge 1953 godine izvor BBC Stil moćnih ljudi: 60. dijamantski jubilej   bakuta je neuništiva

Krunisanje kraljice Elizabete II

Osim pozamašne kolekcije luksuznog nakita, kraljica Elizabeta Druga, kao i ostali članovi porodice, ima svoje krojače, stiliste i kreatore. Obično ćete je videti u brižljivo skrojenim kostimima, uglavnom jarkih boja i originalnih dezena od najfinijih materijala poput svile i satena, uz gotovo obavezni odgovarajući šešir ili ukrasni detalj poput dijamantskog broša. Tokom 2007. godine, britanski “Vogue” je kraljicu Elizabetu Drugu uvrstio na listu 50 najglamuroznijih žena. Na ovoj listi se Njeno kraljevsko visočanstvo našlo rame uz rame sa modnim ikonama poput Kejt Mos (Kate Moss) i Klaudije Šifer (Claudia Schiffer). Na istoj listi našla se i oskarovka Helen Miren (Hellen Mirren), koja je i glumila kraljicu u istoimenom filmu 2006. godine. “Vogue” je naveo da je kraljica definitivno jedna od onih žena koja izgleda glamurozno u svakoj prilici, ne odstupajući od stila koji priliči njenim godinama i njenoj tituli. U mladosti se, naravno, oblačila dosta drugačije nego danas i ne može se reći da nije išla u korak sa vremenom. Ovde pogledajte kraljičin “style file”, najbolji vremeplov kroz njene modne stilove koji je napravio i objavio britanski “Vogue”.

Cuvena bakina dijadema grannys tiara Stil moćnih ljudi: 60. dijamantski jubilej   bakuta je neuništiva

Čuvena bakina dijadema, "granny's tiara"

Izdaleka deluje da je kraljici sve baš lako i potaman, ali novinar BBC-a Endrju Mar (Andrew Marr), koji je nedavno napisao njenu biografiju, tvrdi da su njen posao i njena uloga više nego zahtevni. Ona svakodnevno dobija ogroman broj dokumenata, zakona, odbredbi, akata, pisama i poziva. Njena dužnost je da sve temeljno pročita, da na pisma odgovori, da se odazove svakom pozivu i da o svemu diskutuje sa premijerom, ministrima i savetnicima. Mar tvrdi da to nije nimalo lak posao u kraljičinim godinama, ali da se pokazalo da ona zaista ima veliko iskustvo i da je dobar savetodavac.

Kraljicin 85 rodjendan slika LA Tajms Stil moćnih ljudi: 60. dijamantski jubilej   bakuta je neuništiva

Kraljičin 85. rođendan

Na kraju krajeva, za šezdeset godina njene vladavine promenilo se 12 premijera, 12 američkih predsednika, šest papa i podignut je i srušen Berlinski zid. Ostaje nam samo da vidimo da li će nadmašiti kraljicu Viktoriju i postaviti novi vremenski rekord na prestolu. Iz ove prespektive, može se reći da je bakuta neuništiva!

Kraljica Elizabeta jase konja Stil moćnih ljudi: 60. dijamantski jubilej   bakuta je neuništiva

Kraljica Elizabeta jaše konja

Izvori fotografija:
L.A. Times
BBC


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments