Daleke 1925. godine, negde u šestom arondismanu francuske prestonice rodila se Andre Putman (Andrée Putman), danas čuvena dizajnerka enterijera, nameštaja, proizvoda, modnih kreacija i aksesoara koja još nije u penziji. Najpoznatija po dizajnu enterijera i osnivanju koncepta butik hotela, po mišljenju svojih savremenika Andre je i jedna od začetnica minimalizma. Njen dizajn je izuzetno uprošćen i sveden, ali ne i bezizražajan i bezličan. U svetu Andree Putman odsustvo prenaglašenih boja i detalja je ono što čini istinski luksuz, prefinjenost i stil.

Slika 1 Poznat po crno belim kombinacijama Stil moćnih ljudi: Andrée Putman, suština u jednostavnoj nekonvencionalnosti

Dizajn Andree Putman poznat je po kombinacijama crne i bele

Ono što je nesumnjivo definisalo stvaralaštvo Andree Putman jesu njeno poreklo i odrastanje u bogatoj porodici opterećenoj konvencijama i propisanim receptima po kojima se živelo. Iako su svi njeni bližnji kao i ona bili pomalo ekscentrični, veoma se dobro znalo šta se sme, a šta ne, i šta se od nje očekivalo. Još u ranoj mladosti Andre se osećala sputano, jer je većinu vremena provela idući stazama koje je njena majka pre nje utabala.

Slika 2 Portret Andree Putman Stil moćnih ljudi: Andrée Putman, suština u jednostavnoj nekonvencionalnosti

Portret Andree Putman, fotograf Jean-Baptiste Huynh

Svi su hteli da bude pijanistkinja kao i njena majka, ali to jednostavno nije moglo na silu. Pošto nije mogla da svira, shvatili su da bi mogla da komponuje, pa su njeno obrazovanje usmerili ka tome da jednog dana bude slavna kompozitorka. Sa 19 godina, nakon što je jedva preživela posle nesrećnog pada sa bicikla, Andre je odlučila da će stvarati nešto, ali da to neće biti muzika. Jednog dana iznenada je upala u svoju sobu puna besa pomešanog sa stvaralačkim nabojem i izbacila je sav nameštaj i dekoracije iz svoje sobe. Umesto klasične aristokratske devojačke sobe, Andre je od svoje napravila gotovo praznu prostoriju sa jednim gvozdenim krevetom, jednom stolicom i Miroovim posterom na ogoljenim zidovima.

Slika 3 Jednostavnost je odraz prefinjenog stila i ukusa Stil moćnih ljudi: Andrée Putman, suština u jednostavnoj nekonvencionalnosti

Jednostavnost je odraz prefinjenosti stila i ukusa

Od tog presudnog trenutka oslobađanja, Andre je počela neumorno da stvara i da traga za svojim pravim životom. Prvo se oprobala u novinarstvu kao kolumnistkinja čuvenog francuskog časopisa o modernoj umetnosti i dizajnu “L`Oeil”, da bi prešla u svet mode kao konsultant, stilista, a pomalo i kreator. U tom kreativnom haosu dizajn enterijera iskristalisao se kao nešto što je za Andre najviše imalo smisla. Od tada je dizajnirala enterijere ateljea modnih kreatora kao što su Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent), Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld), Tieri Magler (Thierry Mugler) i Cartier. Unutrašnjost Er Fransovih (Air France) konkorda takođe je njenih ruku delo, kao i mnoštvo pariskih i njujorških butik hotela koji su uređeni njenim prepoznatljivim stilom. Posle višegodišnjeg iskustva, prikupljanja referenci i sticanja reputacije, Andre odlučuje da otovri Putman studio koji danas vode njena deca. Ona i dalje dizajnira i stvara sve od nameštaja, preko dekorativnih detalja, do escajga i peškira. Njena filozofija je i dalje: što manje, to bolje i više.

Slika 4 Kauc Stil moćnih ljudi: Andrée Putman, suština u jednostavnoj nekonvencionalnosti

Svedeno i neupadljivo, a upečatljivo

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments