Arijana Hafington (Arianna Huffington), sada već poznata kolumnistkinja, autorka mnogih knjiga i jedna od najmoćnijih žena u svetu medija, rođena je u Atini u porodici pisaca, novinara i umetnika. Obrazovanje je oduvek bilo na prvom mestu za Arijanu koja je, sledeći svoje roditelje i brata, neumorno radila na sebi, grabeći krupnim koracima ka uspešnoj budućnosti. Već sa 16 godina Arijana odlazi u Veliku Britaniju, gde nastavlja svoje obrazovanje studirajući ekonomiju na Griton koledžu (Griton College), Univerziteta Kembridž. Tokom i nakon studija, Arijana je već započela novinarsku karijeru radeći na Bi-Bi-Si (BBC) radiju, gde ubrzo upoznaje i svoju prvu veliku ljubav, čuvenog novinara britanskog “Times”-a, Bernarda Levina (Bernard Levin), za kojeg je kasnije napisala da joj je bio mentor u pisanju i uzor u načinu razmišljanja.

Slika 1 Arijana i Bernard Stil moćnih ljudi: Arianna Huffington, posle svakog pada moramo da ustanemo

Arijana i Bernard

Sedamdesetih godina, osim novinarstva, Arijana počinje da piše i knjige. Do sada iza sebe ima 13 knjiga, čije teme i žanrovi variraju od feminizma, socijalnih i ekonomskih pitanja, preko političke satire, pa sve do biografija Pabla Pikasa (Pablo Picasso) i Marije Kalas (Maria Callas). Osamdesetih se Arijana već seli u Njujork, gde upoznaje i budućeg muža Majkla Hafingtona (Michael Huffington), naftnog tajkuna i milijardera, sa kojim je bila u braku 11 godina. Mnogima koji Arijanu poznaju nije jasno kako je ta veza i toliko opstala, s obzirom na fundamentalno suprotna ubeđenja i vrednosti, među kojima su razlike samo rasle tokom godina. Danas Arijana živi sa svoje dve kćerke u Los Anđelesu i može da se pohvali isključivo uspesima, uključujući i ovogodišnju Pulicerovu nagradu u kategoriji za nacionalno izveštavanje kojom je nagrađen “Huffington Post”.

Slika 2 Arijana sa cerkama Stil moćnih ljudi: Arianna Huffington, posle svakog pada moramo da ustanemo

Arijana sa ćerkama

Kada je Arijana 2005. godine započela svoj informativni blog, koji je kasnije prerastao u jedan od najposećenijih i najangažovanijih elektronskih medija u Americi, ne može se reći da je imala jasnu strategiju i biznis-plan, ali je svakako prepoznala da će razvoj i uticaj elektronskih medija prerasti štampana izdanja i fokusirala se na internet, koji joj je omogućavao da bude brža i da dopre do više ljudi odjednom. Pažnja je, takođe, bila usmerena na kvalitet pisanja i izveštavanja. Malo po malo “Huffington Post” postao je baš ono što je internet-publici falilo – ozbiljan informativni portal, sa dobrim reportažama iz svih sfera života. Danas je ovaj mladi informativni medij u rangu sa tradicionalnim, štampanim medijima, koji postoje i više od pola veka. Za sve to zaslužna je Arijanina sposobnost da vidi dalje i da u pravom trenutku preuzme na sebe rizik koji se višestruko isplatio.

Slika 3 Arijana u Huffington Postu Stil moćnih ljudi: Arianna Huffington, posle svakog pada moramo da ustanemo

Arijana u "Huffington Post"-u

Naime, 2011. godine, čuvena internet kompanija AOL, koja se bavi razvijanjem sadržaja na internetu, otkupila je Arijanin “Huffington Post” za 315 miliona američkih dolara i postavila je na čelo još jednog svog vrednog internet brenda. Osim što je uticajna, bogata i gotovo nenadmašna u današnjoj trci za što boljim plasmanom informacija, Arijana je popularna među ljudima, jer je izuzetno informisana, angažovana, inteligentna i neisfolirana osoba. Posle svih tih godina u Americi, njen izgovor engleskog je i dalje pod uticajem maternjeg grčkog, što je nije sprečilo da piše bolje nego većina onih kojima je engleski maternji jezik. Kaže da ju je taj akcenat mnogo puta u životu doveo u neprijatnu situaciju, i da je mnogo puta bila povređena i omalovažavana zbog svog izgovora, ali da ju je to naučilo da posle svakog pada mora da se ustane.

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments