Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” pročitajte ovde.

Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin), osnivači kompanije Google i najpopularnijeg Internet pretraživača bez kojeg je život postao nezamisliv, oduvek su važili za skromne momke, bez obzira na basnoslovno bogatstvo koje su stekli vodeći jednu od najboljih svetskih kompanija. O njima se oduvek pisalo kao o dvojici uspešnih mladih ljudi koji su svojim radom i zalaganjem dospeli na liste najbogatijih i najuticajnijih, ali da to nije previše uticalo na njihov način života. Što je Google više napredovao, širio se i profitirao, Lerijevi i Sergejevi apetiti su rasli. Do skoro ste o njima mogli da pročitate da nisu ludi za brzim, sportskim kolima, jahtama i velelepnim imanjima, i da su im rad, izumi, briga o zaposlenima i korporativni, pa i životni moto ‟Ne budi zao” (Don’t be evil) prioriteti. Ne kažem da su se prioriteti promenili, ali prohtevi i navike definitivno jesu.

Slika 1 Leri Pejdz i Sergej Brin Stil moćnih ljudi: Bogati štreberi Larry i Sergey

Leri Pejdž i Sergej Brin

O njihovim uspesima bespotrebno je raspravljati, jer im je kompanija i dalje među prvih pet na listama najboljih poslodavaca, kao i na listama najprofitabilnijih biznisa. Mnogi tvrde da su ih upravo pomenuti principi i doveli do vrha svetskih poslovnih krugova i da su mnogo toga ostvarili ponajviše zbog toga kakvi su ljudi, ali imidž ‟dobroćudnih štrebera”, iza kojeg su dugo stajali, odnedavno je počeo da se menja. To valjda ide sa godinama i zaslugama. Što se kaže, imaju i oni dušu.

Slika 2 Lerijeva superjahta Senses Stil moćnih ljudi: Bogati štreberi Larry i Sergey

Lerijeva superjahta "Senses"

Naime, Leri je u 2011. godini odrešio kesu i za ‟tričavih” 45 miliona dolara častio sebe veoma luksuznom jahtom ‟Senses”. Jahta ima šest paluba na različitim nivoima i opremljena je svim što se podrazumeva kad se letuje u stilu ‟nek ide život”. Na jednoj od paluba je đakuzi, dok su na ostalim ležaljke i suncobrani stvoreni za opuštanje uz neko dobro piće. Jahta ima i teretanu, pored raskošnog dnevnog boravka i spavaćih soba gde se gosti mogu povući kad zvezda upeče. Kad im izležavanje dosadi, Leri i njegova ekipa samo pozovu helikopter, a pošto ova superjahta ima i heliodrom, nije nikakav problem da začas promene lokaciju. Dugo je odolevao ovakvoj kupovini, ali ‟Senses” mu je zapala za oko pre nekoliko godina, te je Leri samo čekao pogodan trenutak da postane njegova. S obzirom na to da je nedavno preuzeo ulogu izvršnog direktora Google-a od Erika Šmita (Eric Schmidt), bolji trenutak da se zakiti novim perjem nije mogao da odabere.

Slika 3 Jedna od sest paluba Lerijeve jahte Stil moćnih ljudi: Bogati štreberi Larry i Sergey

Jedna od šest paluba Lerijeve jahte

Pored jahte, Leri ima i nepregledno imanje u Kaliforniji koje ga je koštalo sedam miliona dolara. Na imanju se nalaze dve kuće od kojih je jedna potpuno ekološka, ali ne i manje luksuzna. Ima 325 metara kvadratnih i prostire se na tri sprata. Modernog je dizajna, a na krovu ima baštu i solarne panele. Leri ima i kola koja čuvaju životnu sredinu. Za svaki dan mu služi Toyota Prius, a u specijalnim prilikama voli da se provoza svojim Tesla Roadsterom, sportskim automobilom na električni pogon. Kad želi malo dalje da otputuje, Leri se vozi luksuznim Google džetom koji deli sa Sergejem, jer su ga zajedno kupili za 15 miliona dolara od avio-kompanije Qantas.

Slika 4 Google dzet Stil moćnih ljudi: Bogati štreberi Larry i Sergey

Google jet

Osim što koristi Google džet sa Lerijem, Sergej ima i znatno manji privatni džet. Kao i Leri, i Sergej vodi računa da ne zagađuje okolinu tako da i on svakodnevno vozi Priusa, a u specijalnim prilikama Tesla Roadstera. Do 2008. godine Sergej je iznajmljivao skromni dvosobac, ali je onda rešio da se uozbilji i pljunuo osam i po miliona dolara za luksuzni apartman u Njujorku od oko 300 kvadrata u elitnom delu grada. Pored toga, Sergej ima i potpuno ekološku vilu u Kaliforniji gde uglavnom boravi zbog posla.

Slika 5 Lerijev i Sergejev omiljeni sportski auto Stil moćnih ljudi: Bogati štreberi Larry i Sergey

Lerijev i Sergejev omiljeni sportski auto


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments