Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.

Retke su žene koje nisu uzdahnule za Kolinom Firtom (Colin Firth) u ulozi gospodina Darsija, bilo da je reč o seriji “Gordost i predrasude” (Pride and Prejudice) ili filmu “Dnevnik Bridžit Džouns” (Bridget Jones’s Diary). U obe priče, gospodin Darsi (Mr. Darcy), naizgled hladan i rezervisan, spušta gard pred ljubavlju i na kraju ipak pokazuje i svoje drugo, osećajno lice. Kolin Firt je bez sumnje bio najbolji izbor za takve uloge. On nije lepuškasti frajer sa španskim pločicama na stomaku, već muškarac satkan od principa, mudrosti, dobrote i jednog donekle zapostavljenog sistema vrednosti. Oskarovka Helen Miren (Helen Mirren) tvrdi da je Kolin takav i u životu i da su u njemu ujedinjene dve ličnosti, prva je principijelna, saosećajna, spremna na velika dela i borbu u ime nemoćnih, a druga je posvećena glumi i svojoj ulozi međunarodne filmske zvezde.

Slika 1 Kolin Firt poslednji dzentlmen Stil moćnih ljudi: Colin Firth, Mr. Darcy na filmu i u životu

Kolin Firt, poslednji džentlmen

Osim što se može pohvaliti mnogim značajnim i raznovrsnim ulogama koje su mu dale priliku da zaista pokaže svoje umeće, Kolin ima i mnoga druga interesovanja. Naime, ono što ga je uvrstilo na listu najuticajnijih ljudi “Time Magazine”-a u 2011. godini jeste to što je Kolin dugogodišnji borac za ljudska prava posvećen humanitarnom radu i aktivizmu. Kako kaže, za njega je osnovna kultura i odlika civilizovanog čoveka da pruži pomoć slabijima od sebe i svima onima koji su ugroženi. “Užasavam se kada vidim kako olako okrećemo leđa najugroženijima u našem društvu”, rekao je Firt kada je podržavao kampanju protiv deportacije grupe azilanata verujući da bi bili ubijeni ukoliko bi bili primorani da se vrate u Demokratsku Republiku Kongo. Na svu sreću kampanja je urodila plodom u poslednjem trenutku.

Sika 2 Neodoljivi gospodin Darsi Stil moćnih ljudi: Colin Firth, Mr. Darcy na filmu i u životu

Neodoljivi gospodin Darsi

Aktivizmu Kolin pristupa sa istom ozbiljnošću i temeljnošću sa kojom pristupa i poslu. Pored glume, to je njegova najveća strast u životu, ali definitivno ne radi slikanja i popularnosti, već zato što je borba protiv nepravde, surovih klasnih nejednakosti i nehumanog postupanja zaista hrana za njegovu dušu. On je jednostavno rođen sa svim osobinama koje bi trebalo da čine pravog engleskog džentlmena. Uzoran je i kao kolega i kao čovek, ili kako je to Helen Miren lepo rekla, njegova osećajna duša je zapravo deo svih nas.

Slika 3 Aktivista i humanista isto koliko i glumac Stil moćnih ljudi: Colin Firth, Mr. Darcy na filmu i u životu

Aktivista i humanista isto koliko i glumac

Kolinov stil takođe mnogo odražava njegovu ličnost i on definitivno važi za jednog od bolje odevenih muškaraca. Iako se ne prepušta nikakvim neobičnim kreacijama i uglavnom se strogo pridržava klasike, Kolin je savršeni primer tradicionalne, klasične, otmene mode. Na važnim događajima ćete ga uvek videti u standarnom odelu ili smokingu, mada je u poslednje vreme dopustio da se i malo modernije boje i kombinacije nađu u njegovom ormanu. Kada nije u svojstvu glamuroznog glumca, Kolin se oblači kao pravi Englez, što će reći da je uglavnom u farmerkama ili pantalonama u kombinaciji sa košuljom i džemperom na “ve” izrez. Kragna uredno viri.

Slika 4 Kolin u opustenoj varijanti Stil moćnih ljudi: Colin Firth, Mr. Darcy na filmu i u životu

Kolin u opuštenoj varijanti


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments