Dajen Sojer (Diane Sawyer) i sa svojih 66 godina vodi vrlo buran i ispunjen život. I dan-danas ona je jedno od najpopularnijih TV lica američke kuće “ABC” na kojoj vodi emisiju “Vesti iz sveta” (ABC World News). Poznata je kao žena koja je intervjuisala gotovo sva važna imena svetskog političkog vrha, uključujući i bivšeg američkog predsednika Džordža Buša (George W. Bush), iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada (Mahmoud Ahmadinejad), kao i nekadašnjeg, ozloglašenog predsednika Iraka, Sadama Huseina (Saddam Hussein).

Slika 1  Stil moćnih ljudi: Diane Sawyer, najvažnije je naći odgovore

Još uvek je voli kamera

U vreme kada je Dajen odrastala žene su se slabo bavile politikom i novinarstvom. Kako je stasavala uz oca koji je bio prominentni lokalni političar, njena interesovanja oduvek su bila usmerena u sličnom pravcu, začinjena intenzivnom potrebom da ništa ne uzima zdravo za gotovo, već da svet oko sebe otkriva urođenim istraživačkim talentom. Ubrzo nakon diplomiranja na katedri za engleski jezik na Velsli koledžu (Wellesley College) u Masačusetsu, Dajen se zaposlila kao reporterka lokalne televizije u rodnom Kentakiju. Tri godine kasnije, pozvana je da bude deo tima za odnose sa javnošću tadašnjeg američkog predsednika Ričarda Niksona (Richard Nixon), gde je i ostala sve do kraha vlasti posle afere Votergejt (Watergate). Mnogo godina kasnije spekulisalo se da je baš ona bila izvor poznatiji kao “duboko grlo” (Deep Throat) koji je pomogao novinarima Robertu Vudvordu (Robert Woodward) i Karlu Bernštajnu (Carl Bernstein) da raskrinkaju čuvenu aferu, što je Vudvord kasnije javno demantovao.

Slika 2  Stil moćnih ljudi: Diane Sawyer, najvažnije je naći odgovore

Dajenini počeci

Posle pada Niksona, Dajen se vraća televizijskom novinarstvu i nastavlja da radi kao reporterka i voditeljka jutarnjih vesti američke mreže “CBS”. 1984. godine ime Dajen Sojer postaje poznato kao prvo žensko ime među reporterima čuvene emisije “60 minuta” (60 Minutes). Dajen je bila jedna od prvih žena koja je uspela da se probije i u istraživačkom novinarstvu. Međutim, mnogi je kritikuju da je tokom dugogodišnje karijere pribegavala senzacionalizmu, začinjavajući intervjue sa poznatima tabloidnim pitanjima, a reportaže preuveličavanjem radi gledanosti. Ona na to samo kaže da postoji mnogo načina da se nešto kaže, pitanje je samo šta će nam privući pažnju, a šta sigurno neće.

Slika 3  Stil moćnih ljudi: Diane Sawyer, najvažnije je naći odgovore

Više od 40 godina na televiziji

Posle više od 40 godina u novinarstvu, Dajen kaže da obožava da iznova saznaje nove stvari i upoznaje nove ljude koji joj otkrivaju detalje o svojim životima, karijerama, znanjima. “Zabavno je da te dobro plaćaju da svaki dan postavljaš pitanja i naučiš ponešto. Još zabavnije je da uspeš u tome da nikad ne ostaneš bez odgovora”, kaže Dajen. Ona svakako nije imala mnogo takvih iskustava. Na listi mnogih sa kojima je uspela da vodi razgovor, našli su se i aktuelni predsednik Amerike Barak Obama (Barack Obama), kubanski predsednik Fidel Kastro (Fidel Castro), kraljica popa Madona (Madonna), oskarovka Meril Strip (Meryl Streep), kao i čuveni režiser Roman Polanski (Roman Polanski).

Slika 4  Stil moćnih ljudi: Diane Sawyer, najvažnije je naći odgovore

Dajen i...

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments