Što je više nepromišljenih izjava američkih zvaničnika i sve dok vrednosni sistem društva i medija opada, to je više posla za Džona Stjuarta (Jon Stewart), omiljenog urednika i voditelja satiričnih vesti emisije “The Daily Show” na kanalu Comedy Central. Džonov humor je inteligentan i zahtevan, što će reći da nije za svakoga. Namenjen je svima onima koji misle svojom glavom i pomno prate šta se oko njih dešava, a da pritom uspevaju da sačuvaju zdrav razum i sposobnost da čitaju između redova. Dešava se da i Džon ponekad zbija šale samo radi zabave, ali to je retkost. Ono što je sigurno jeste da on “nikad ne spava” i da mu ništa ne može promaći. Stoga njegovu emisiju redovno prati politička i holivudska elita, za koju se ne može reći da voli kad se nađe na Stjuartovom nišanu.

Slika 1 Mnogi kaz u da u Stjuartovim vestima ima vis e sus tine nego u regularnim Stil moćnih ljudi: Jon Stewart, komičar ili glas razuma?

Mnogi kažu da u Stjuartovim vestima ima više suštine nego u regularnim

Poznato je da Sjuart nikoga nikada nije poštedeo. On se ne libi da oplete čak ni one koji ga, takoreći, hlebom hrane, što nije uvek najbolji recept za popularnost u društvu u kojem se sloboda mišljenja i govora ohrabruje sve dok to nekome ne zasmeta, obično nekome ko je moćan i uticajan. Međutim, Stjuartov britki humor osvaja sve veću gledanost i popularnost, da se očigledno ne isplati lupati mu packe, jer bi takav potez samo podstakao njegovu ludu hrabrost i iskrenost, te bi onaj koji bi pokušao da ga ukroti, u najboljem slučaju, bio tema njegove emisije samo jedno veče. Za mnoge koji nisu u redovima samozadovoljne, vladajuće elite u Americi utešno je saznanje da postoji neko ko se javno nikoga ne plaši i nema dlake na jeziku.

Slika 2 Sjtuart voli da se s ali na svoj rac un Stil moćnih ljudi: Jon Stewart, komičar ili glas razuma?

Stjuart voli da se šali i na svoj račun

Stjuart zajedno sa svojim timom scenarista i producenata nalazi inspiraciju upravo u negodovanju onih koji se osećaju prozvano u njegovim emisijama. Svi ga optužuju da namerno radi protiv njih, da bi veličao njihove protivnike što on, naravno, vešto opovrgne kada u nekoj od svojih emisija izrešeta baš one za čije interese navodno radi. Američku elitu, kako političku, tako i holivudsku, hvata panika od toga što nigde ne mogu da ga svrstaju i nikako ne uspevaju da ga definišu, uporno mašeći poentu onoga što Stjuart pokušava da postigne. Na sve neumesne opaske i zlurade insinuacije, on samo kaže: “Shvatite ljudi, ja sam komičar!”. To nije, i ne treba da bude, nikakvo opravdanje za bilo šta, već samo objašnjenje da će on u svemu i bez ikakve razlike naći inspiraciju za satirične komentare. Na kraju krajeva, to mu je i posao.

Slika 3 Stjuartov s ou je vis estruko nagra ivan Stil moćnih ljudi: Jon Stewart, komičar ili glas razuma?

Stjuartov šou je višestruko nagrađivan

Sjuart je oduvek želeo da bude komičar i satiričar. Počeo je na dnu, gde i svi ostali, pretrpevši mnoge neuspehe, dok se nije izveštio u odabranom zanatu. Kao i u svakoj profesiji, i u njegovoj čovek mora da se pronađe i shvati šta mu najviše leži. U Stjuartovom slučaju jezgro inspiracije su, svakako, odsustvo zdravog razuma i sistema vrednosti u gotovo svim sferama društvenog i političkog života u Americi. S obzirom na to da pati i od nesanice, on je odabrao da besmislice koje ismeva pronalazi u svakodnevnim važnim dešavanjima. Iako kaže da je njegova emisija isključivo zabavnog karaktera, ne može se reći da između redova ne proviruju poruke, kojima pokušava da prodrma uspavanu naciju i provuče neke zaboravljene istine kroz skečeve i priloge. Stjuart se na svojevrstan način bavi stvarnim problemima, neumorno pokušavajući da ukaže svojoj vernoj publici gde je zapelo, pa ko razume, shvatiće.

Slika 4 S to na umu to na drumu Stil moćnih ljudi: Jon Stewart, komičar ili glas razuma?

Što na umu, to na drumu

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments