Kad Lorejn Paskal (Lorraine Pascale) razvuče osmeh i otkrije svoje bisernobele zube čovek stvarno ima utisak da je svaki recept koji ona tako velikodušno deli sa publikom mačiji kašalj. Ređaju se razni retki začini, vrste mesa i plodova mora sa svih strana sveta, mešavine različitih ukusa i za kraj, obavezno neki neodoljivi slatkiš od kojeg momentalno kreće voda na usta. Dok ja ispred televizora zapisujem i mislim se: “Gde ću, bre, ženo to da nađem?”, ona kao da lebdi između šporeta i frižidera poput graciozne balerine koja igra sa punom šerpom u rukama, a nikad ništa ne prospe, ne ufleka se i nikad joj ništa ne zagori. Ne skidajući taj prelepi osmeh sa lica, Lorejn topi, maže, prži, bari, secka, ukrašava i to sa takvom lakoćom i radošću da je gotovo nemoguće ne zapitati se da li je to samo lice za što bolji šou ili ona stvarno toliko uživa da kuva i da jede i da uči sve nas kako da uživamo u hrani i da brzo spremimo nešto zdravo, a ukusno.

Slika 1 Kakav osmeh zar ne  Stil moćnih ljudi: Lorraine Pascale, moraš da tragaš za srećom

Kakav osmeh, zar ne?

Posle intenzivnog njuškanja okolo-naokolo, uverila sam se da je kulinarstvo za Lorejn definitivno smisao života koji je veoma dugo tražila. Verovali ili ne, naša lepa kuvarica jedno vreme svog života provela je na visokim štiklama, dijetama, što joj nikako nije prijalo, i u kreacijama najpoznatijih majstora visoke mode. Kako kaže, bilo je to interesantno iskustvo, ali ne i životni poziv za nju. Lorejn je želela nešto mnogo kreativnije, nešto što bi zahtevalo rad i ideje. “Znala sam da manekenstvo ne može zauvek da traje. Bar ne u mom slučaju. Iako sam imala sve fizičke predispozicije da dugo ostanem u poslu, osim finansijske sigurnosti, moram da kažem da nisam pronašla ništa smisleno u tom poslu”, rekla je Lorejn nedavno za “Daily Mail”, dodajući da su je koleginice ismevale što je pored manekenstva tražila bilo šta drugo. Bilo im je neverovatno da bi Lorejn glamur modnih pista zamenila varjačom. Takvi komentari samo su potpomogli njenu odluku da zauvek napusti manekenstvo.

Slika 2 Lorejn kao manekenka Stil moćnih ljudi: Lorraine Pascale, moraš da tragaš za srećom

Lorejn na modnoj pisti

Iako njena manekenska karijera nije bila nimalo beznačajna, ako uzmemo u obzir da je radila sa Kejt Mos (Kate Moss) i Naomi Kembel (Naomi Campbell), za kreatore kao što su Versace i Donna Karan, Lorejn je bila uporna u potrazi sa srećom i dugoročnom uspehu u drugim vodama. Oprobala se i kao maserka, dizajnerka enterijera, automehaničarka i hipnoterapeut. Ma kako neozbiljno zvučalo, imala je vremena da se oproba u raznim stvarima između manekenskih angažmana. “Ključ je da probate sve. Nikad nećete saznati šta je to u čemu ćete biti vanserijski i najbolji”, kaže Lorejn koja je terala svoje ne obazirući se na okolinu. “Ne znam kako bih drugačije shvatila šta je moja najveća ljubav u životu da nisam probala. Sve drugo je bilo interesantno, ali sam jedino za kulinarstvo osetila da ću istrajati i uspeti”, priča Lorejn.

Slika 3 Kuvanje bez po muke Stil moćnih ljudi: Lorraine Pascale, moraš da tragaš za srećom

Kuvanje bez po' muke

Danas sa svojih četrdeset godina i ćerkom od petnaest, Lorejn Paskal vodi srećan i ispunjen život i ne kaje se ni zbog čega. Sa ove tačke gledišta ona kaže da joj je potpuno jasno da su potrebne godine iskustva i rada da bi čovek mogao da uperi prstom u nešto i da kaže “to je to čime ja volim da se bavim i čime želim da se bavim do kraja života”. Promena karijere nije nimalo laka, ali je sve moguće kada stvarno to naumite. Korak po korak, Lorejn je uspela da se probije kao jedna od najboljih kuvarica u Engleskoj. Osim što ima svoj šou i što kreira svoje recepte i piše knjige, Lorejn vodi i svoj biznis i ima poslastičarnicu u Londonu koja je zove “Elina poslastičarnica” (Ella’s Bakehouse) po njenoj ćerki. Najvažniji recept od svih koji je verovatno i najteže svariti je da ne treba oklevati i ne treba se plašiti. Treba manje analizirati, a više živeti. Treba dobro jesti da bi se imalo unutrašnje snage da se prebrode porazi i očajanja. Za svakog postoji nešto. Šteta za one koji to ne pronađu.

Slika 4 Poslasticarnica Stil moćnih ljudi: Lorraine Pascale, moraš da tragaš za srećom

Elina poslastičarnica

Izvori fotografija: BBC, liverpoolfoodblog.co.uk, vogue.it, ichef.bbci.co.uk, schnitz.files.wordpress.com

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments