Kada je 2008. godine na predsedničkim izborima u SAD-u pobedio Afroamerikanac, bio je to događaj godine i definitivno istorijski momenat za Amerikance. Iako se već tokom predizborne kampanje videlo da je miljenik glasača, Amerikanci, ali i svet, bili su skeptični do poslednjeg trenutka, ne verujući da će crnac biti predsednik zemlje u kojoj se do sredine šezdesetih godina vodila žestoka borba protiv rasizma i segregacije, koji su i danas u pojedinim državama aktuelne teme. Baš iz tog razloga, poreklo, da ne kažem boja kože, nesumnjivo je bilo jedan od aduta demokratskog predsedničkog kandidata Baraka Obame (Barack Obama), jer je građane inspirisala ideja da je uopšte moguće da će svojim glasom uspeti da na čelo SAD-a dovedu prvog Amerikanca afričkog porekla. Imali su utisak da će time postići ključne promene ka napretku celog društva i da će era Obame doneti reforme, ekonomski procvat i bolju sliku Amerike u očima celog sveta.

Barak Obama nekadašnji buntovnik Stil moćnih ljudi: Obama više ne eksperimentiše

Nekadašnji buntovnik.

Na njegovu iznenadnu i sve veću popularnost u velikoj meri uticala je i njegova pojava, a mnogi modni stručnjaci muških časopisa hvale ga kao ličnost koja je vratila stil u Belu kuću. Ubrzo posle inauguracije postao je nova modna ikona za muški svet. Uvek elegantan, u savršeno skrojenim odelima tamnih boja, Obama deluje samouvereno, a istovremeno i ležerno. Njegova garderoba je jednostavna, ali mu svako odelo stoji kao saliveno. Uz odelo obavezni deo garderobe su i snežnobele košulje uz koje se savršeno uklapaju svetloplave, crvene, a ponekad i dvobojne kravate, pogodne za svakodnevna snimanja i slikanja. Kada situacija zahteva da izgleda neformalno, Obama će najčešće obući odelo bez kravate ili bez kravate i sakoa sa podvrtnutim rukavima košulje.

Obamini savrseno podvrnuti rukavi Stil moćnih ljudi: Obama više ne eksperimentiše

Obamini savršeno podvrnuti rukavi.

Ako ste pažljivo pogledali, mogli ste da primetite da su rukavi neznatno i identično pedantno podvrnuti iznad zglobova, taman toliko da se vidi njegov neverovatni ručni sat Jorg Gray, dizajniran za pripadnike američke tajne službe, koji su ga predsedniku poklonili za rođendan. Ništa na njemu nije po poslednjoj modi niti je prenaglašeno, ali je sve šiveno po meri, što je i tajna Obaminog stila na kojem mu mnogi zavide. On je vratio tradicionalna muška odela u modu i potvrdio da nije sve u poštovanju trendova. Moderno odelo nije nužno i udobno , niti garancija da ćete izgledati lepo. Prema Obaminom receptu najvažnije je izgraditi svoj stil u skladu sa svojom građom i nećete pogrešiti. Ukoliko niste Mik Džeger (Mick Jagger), definitivno ne bi trebalo da eksperimentišete previše.

Predsednikov sat Jorg Grej 6500 picnik Stil moćnih ljudi: Obama više ne eksperimentiše

Predsednikov sat Jorg Gray.

Obamini dani eksperimentisanja definitivno su prošlost. U mladosti sve je bilo mnogo opuštenije sa šeširom na glavi, afro frizurom, raskopčanom košuljom i cigaretom u uglu usana. Umesto skupocenog sata Obama je nosio narukvicu, jer je imao sve vreme ovog sveta na raspolaganju. “Strogo moralni” američki glasači oprostili su mu čak i to što se kao izgubljeni tinejdžer prepustio alkoholu, marihuani i kokainu, koji su mu, kako je rekao, “pomogli da iz glave izbije pitanja o tome ko je i šta je”. Kasnije se pokajao, rekavši da su ti kobni gimnazijski dani veliki moralni neuspeh u njegovom životu. Avaj gospodine predsedniče, ko priznaje pola mu se prašta! Čak su mu progledali kroz prste kada je u pitanju i najomraženiji porok u Americi, državni neprijatelj broj jedan – pušenje! Teškom mukom Obama je početkom ove godine ipak ostavio cigarete, odrekavši se svih poroka poznatih javnosti.

Misel i Barak Obama Stil moćnih ljudi: Obama više ne eksperimentiše

Mišel i Barak - predsednički par sa stilom.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments