Ako vam ime Porša Simpson Miler (Portia Simpson Miller) ne zvuči poznato, možda ćete je prepoznati po nadimku ‟Sestra Pi” (Sister P) kako je koleginice iz inostranstva oslovljavaju od milja. Zvuči kao Rijanina (Rihanna) sestra i možda se tako i oseća, ali može baka da joj bude. Naime, jedino što Porša i Rijana imaju zajedničko jeste činjenica da su se obe našle na listi najuticajnijih ljudi magazina ‟Time Magazine” za 2012. godinu. Reklo bi se da jamajčanska premijerka ima više toga zajedničkog sa sunarodnikom Bobom Marlijem (Bob Marley) i da joj je možda omiljena pesma ‟Get Up, Stand Up”.

Slika 1 Ponosna premijerka Stil moćnih ljudi: Portia Simpson Miller, Get Up Stand Up

Ponosna premijerka

Porša je nedavno, kao predstavnik Narodne nacionalne partije, postala premijerka daleke Jamajke po drugi put posle pet godina i rešila da preuzme sudbinu prelepog karipskog ostrva u svoje ruke. Sa svojih 66 godina, Porša je u top formi i ne čini se da su je iscrpele godine službovanja na ministarskim funkcijama s obzirom na to da je kao sveža premijerka odmah naglas rekla kako vidi budućnost Jamajke. Iako je nezavisna od Ujedinjenog Kraljevstva još od 1962. godine, Jamajka je i dalje formalno jedna od Krunskih zemalja Komonvelta. To znači da zvanično i dalje priznaje britansku kraljicu kao svoju i da odgovara kraljičinom predstavniku koji zastupa interese britanske monarhije na Jamajci. Međutim, Porša se sada bori da se Jamajka izbori za potpunu samostalnost kako bi sama mogla da bira šefa države i da se konačno okrene isključivo interesima koji će ojačati lokalnu ekonomiju i unutrašnju politiku.

Slika 2 Porsa ako se otrese kraljice Elizabete II svaka ti cast Stil moćnih ljudi: Portia Simpson Miller, Get Up Stand Up

Porša ako se otreseš kraljice Elizabete II svaka ti čast

Premijerka diplomatski objašnjava da ne želi da se otarasi kraljice, ali da smatra da je njena stvarna uloga u vođenju države sve beznačajnija i da stoga više ne vidi razloga da se odlaže ono što je očigledano i neizbežno. Kako Porša kaže, Jamajka je nakon duge i veoma turbulentne prošlosti ropstva i siromaštva sazrela i dovoljno je snažna da bude sasvim nezavisna republika. Zastupajući takve stavove, premijerka Porša stekla je reputaciju odlučnog lidera kako kod kuće, tako i u svetu. Tokom svoje političke karijere koja traje od 1974. godine, više puta se dokazala kao reformatorka koja uspešno sprovodi svoje ideje i prevazilazi prepreke boreći se da modernizuje svoju zemlju.

Slika 3 Ovako je premijerka izgledala na dodeli nagrada magazina Time Magazine Stil moćnih ljudi: Portia Simpson Miller, Get Up Stand Up

Ovako je premijerka izgledala na dodeli nagrada magazina ‟Time Magazine”

Iako je Porša Simpson Miler pametna i snažna žena, nije nadmena i ne zanosi se idejom da sve može sama. Za razliku od svojih prethodnika, ona ne želi i ne pokušava da kontroliše svaku odluku koju vlada pokušava da sprovede. Po njenom mišljenju, njeni prethodnici su postavljali poslušne ljude na ministarska mesta. Drugim rečima, postavljali su ljude koji će aminovati svaki njihov potez bez suprotstavljanja i razmene ideja. To je loša praksa koju nova premijerka ne želi da nasledi, jer smatra da bez timskog rada i najboljih stručnjaka na ključnim mestima nema ni napretka ni suštinskih promena. Njeno višegodišnje iskustvo, ali i prirodnost i vedrina definitivno ukazuju da Jamajku u rukama ovakve premijerke očekuju velike promene.

Slika 4 Porsa u bojama rodnog ostrva Stil moćnih ljudi: Portia Simpson Miller, Get Up Stand Up

Porša u bojama rodnog ostrva

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments