Tajler Peri (Tyler Perry) od malena je slobodu pronalazio u maštanju. Sanjarenja i retka sećanja na radost, koja je panično prizivao u trenucima užasa i bola, bili su mentalna snaga dečaka koji nije imao gde da beži od oca zlostavljača. Nažalost, sada svetski poznat i priznat stvaralac, gotovo svakodnevno je trpeo fizičko i psihičko nasilje. Da sve bude još crnje, kao mali Tajler je bio i žrtva seksualnog zlostavljanja surovih ljudi koje je sretao u komšiluku, školi, crkvi. “U jednom trenutku osećao sam da zaista nemam više nijedan razlog da živim. To osećanje bezvrednosti me je porazilo i tada sam pokušao da se ubijem”, prepričavao je Tajler u jednoj od emisija Opre Vinfri (Oprah Winfrey), odlučivši da posle majčine smrti podeli sa ljudima svoja loša iskustva sa idejom da ohrabri druge koji prolaze kroz isto da na vreme potraže pomoć.

Slika 1 Renesansni c ovek Tajler Peri Stil moćnih ljudi: Tyler Perry, pisanje me je spasilo

Renesansni čovek Tajler Peri

Kao tinejdžer Peri je bio veoma zatvoren i ogorčen. U tom osetljivom dobu nije uspevao da nađe načina da prebrodi sve ružno što mu se dešavalo u detinjstvu, a očajnički je to želeo. Kada su ga izbacili iz srednje škole zbog lošeg vladanja Peri je znao da je tada morao da odluči kojim će putem da krene. Ideja kako da nastavi dalje sinula mu je baš dok je gledao jednu od emisija Opre Vinfri jer je tema bila kako se suočiti sa sobom i osloboditi se besa, tuge i patnje. Odgovor je bio pisanje. Iako nikada pre nije pisao, dok nije probao Tajler Peri nije ni znao da ima šta da kaže. Počeo je da piše pisma sebi o svemu što je osećao i doživeo. Izbacio je iz sebe sav bes i sva ružna osećanja koja je predugo krio od sebe i od svih drugih. Za njega je to bila terapija kroz koju je naučio da je opraštanje ključno za oslobađanje od trauma.

Slika 2 Reditelj glumac producent Stil moćnih ljudi: Tyler Perry, pisanje me je spasilo

Reditelj, glumac, producent

Njegovi razgovori sa samim sobom inspirisali su scenario za predstavu “Znam da sam se promenio” (I Know I’ve Been Changed) u kojoj je Peri igrao ulogu Džoa, lika koji se kasnije provlačio kroz skoro sva njegova ostvarenja. Teme predstave bile su loši odnosi u porodici, ljudske slabosti, greške, ali i zlostavljanje dece i moguće posledice koje mogu da budu i tragične. Predstava je doživela veliki uspeh, a Tajler Peri je pronašao spas u stvaranju i od tada je napisao 17 predstava, producirao, režirao i glumio u preko 17 filmova, radio na tri serije, a napisao je i knjigu. Njegov najpoznatiji lik, kako u predstavama, tako i na filmu je Mejbel Simons (Mable Simmons), poznatija kao Madeja (Madea). Njen lik tumači sam Peri u čije se komedije američka publika potpuno zaljubila.

Slika 3 Mejbel Simons Madeja Stil moćnih ljudi: Tyler Perry, pisanje me je spasilo

Mejbel Simons, Madeja

Perijevi filmovi su jedini u poslednjih pet godina koji su odmah posle premiijere dospeli na prvo mesto američkog boks ofisa i nadmašili ostvarenja čuvenih režisera poput Stivena Spilberga (Steven Spilberg), Martina Skorsezea (Martin Scorsese), Džejmsa Kameruna (James Cameron) i Kventina Tarantina (Quentin Tarantino). Osam njegovih filmova zaradilo je više od 418 miliona dolara, a u svaki je uloženo po 10 miliona dolara. Perijevo bogatstvo procenjuje se na oko 400 miliona dolara. Posle svega što je preživeo, Peri kaže da je nažalost morao da zakopa prošlost, bude veći čovek i oprosti onima koji su mu naneli zlo i povredili ga. Oca koji ga je godinama maltertirao i zlostavljao izdržava i omogućava mu više nego lagodan život. Kako kaže potpuno ga je prevazišao jer je uvideo da ga ni takav čovek nije mogao poraziti. Tada je nestao sav bes i gorčina i Tajler Peri je našao načina da oprosti.

Slika 4 Snimanje filma Good Deeds 2012 Stil moćnih ljudi: Tyler Perry, pisanje me je spasilo

Snimanje filma Good Deeds, 2012

Izvori fotografija: images.businessweek.com, bcnn1wp.wordpress.com, singersroom.com, hitfix.com

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments