Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.

Eni Libovic (Annie Leibovitz) je jedna od najuspešnijih i najuticajnijih fotografkinja pre svega u Americi, ali i širom sveta. Njen neprikosnoveni talenat ovekovečen je nebrojeno puta na naslovnicama slavnih magazina među kojima su i ‟Vogue”, ‟The Rolling Stone” i ‟Vanity Fair”. Jedna on njenih najpoznatijih fotografija, na kojoj su Džon Lenon (John Lennon) i Joko Ono (Yoko Ono), bila je na naslovnoj strani magazina ‟Rolling Stone”, kao što je Eni i obećala Lenonu da će biti davne 1980. godine.

Slika 1 Cuvena naslovnica magazina Rolling Stone sa Dzonom Lenonon i Joko Ono Stil moćnih ljudi: Život kroz objektiv Annie Leibovitz

Čuvena naslovnica magazina "Rolling Stone" sa Džonom Lenonom i Joko Ono

Eni je nažalost bila poslednja koja je imala priliku da fotografiše Džona Lenona. On je ubijen pet sati nakon što je čuvena fotografija nastala. Od tada, Eni je izgradila reputaciju fotografišući raznorazne slavne ličnosti, od holivudskih zvezda do kraljice Elizabete (Queen Elisabeth) i američkog predsednika Baraka Obame (Barack Obama). Njen talenat ju je proslavio veoma rano. Već sa 24 godine Eni je postala jedan od glavnih fotografa magazina ‟Rolling Stone”. Sa samo devetnaest godina, Eni je fotografisala čuvenog pesnika Alena Ginsberga (Allen Ginsberg) kako puši džoint na protestnom maršu protiv rata u Vijetnamu. To je bila njena prva fotografija koja se našla na naslovnoj strani magazina ‟Rolling Stone”. Za svoje fotografije kaže da treba da predstavljaju delić unutrašnjeg sveta osobe kojoj su posvećene, a ne da budu samo još jedan portret poznate ličnosti.

Slika 2 Eni Libovic nauticajniji fotograf danasnjice Stil moćnih ljudi: Život kroz objektiv Annie Leibovitz

Eni Libovic, nauticajnija fotografkinja današnjice

Osim neverovatne karijere u koju je zaljubljena i kojoj je posvećena više od četrdeset godina, Eni je paralelno vodila neuobičajen život. Početkom devedesetih Eni je upoznala Suzan Zontag (Susan Sontag), čuvenu američku spisateljicu, sa kojom se jako zbližila i pretpostavlja se započela romansu koja se, pre svega, zasnivala na neraskidivoj intelektualnoj vezi između dveju umetnica. Ni jedna ni druga nikada zvanično nisu govorile o svojoj vezi i njenoj prirodi, što ju je činilo još intrigantnijom. Iako su bile nerazdvojne sve do Suzanine smrti 2004. godine, nikada nisu živele zajedno i nisu dopuštale da to preraste u jeftinu medijsku priču. Eni je napravila neke od svojih najboljih fotografija tokom svoje veze sa Suzan. Ona joj je bila najbolji savetodavac i kritičar i uvek ju je savetovala da se ne bavi isključivo komercijalnom fotografijom.

Slika 3 Suzan Zontag Stil moćnih ljudi: Život kroz objektiv Annie Leibovitz

Suzan Zontag

Iako je Eni kao fotografkinja radila mnoge modne editorijale za čuvene modne časopise, ne bi se moglo reći da je to žena koja luduje za modom. Njen stil se najviše oslanja na tradicionalnu crnu koja joj najbolje i pristaje. Eni je jedna od onih osoba koje ne prate modu, već  je stvaraju. Početkom godine Eni je fotografisala modni editorijal Lejdi Gage (Lady Gaga) za magazin ‟Vanity Fair”.

Slika 4 Toni Benet i Lejdi Gaga za januarski Vanity Fair 2012 Stil moćnih ljudi: Život kroz objektiv Annie Leibovitz

Toni Benet i Lejdi Gaga za januarski "Vanity Fair" 2012. godine

Danas kada ima 63 godine, Eni više uživa u fotografijama koje sama osmišljava nego u onima koje i dalje pravi za poznate časopise. Kada je izgubila Suzan, a potom i oca, nešto se u njoj promenilo, te je posvetila više vremena umetničkoj fotografiji koja ima i veliku ličnu vrednost. Sastavljajući knjigu svojih radova koja se zove ‟Život fotografa” (A Photographer’s Life) Eni je shvatila da su njene spontane, životne fotografije daleko moćnije i značajnije od bilo čega što je ikada napravila tokom karijere.

Slika 5 Eni Libovic u profesionalnom ambijentu Stil moćnih ljudi: Život kroz objektiv Annie Leibovitz

Eni Libovic u profesionalnom ambijentu


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments